Home

Achtergrond 4 reacties

Nederlandse biologische varkenssector sterk in EU

De Nederlandse productie van biologisch varkensvlees kan goed concurreren op de Europese markt.

Wel verdient de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk extra aandacht. Dat blijkt uit een onderzoek van het Landbouweconomische Instituut naar de concurrentiepositie van de biologische varkenshouderij. Een belangrijke kracht van de Nederlandse sector is de relatief lage kostprijs en de hoge productiviteit. Daarnaast is de sector goed op export ingericht. De positie van de Nederlandse sector is daarmee te vergelijken met die van de Deense varkenshouderij.

Denemarken heeft ten opzichte van Nederland een voordeel door een lagere kostprijs. Daarnaast heeft de Deense sector meer uitbreidingsmogelijkheden en een natuurlijker imago. Toch kan Nederland concurreren door een efficiënte organisatie van de keten en goede ketensamenwerking.

Belangrijke exportmarkten voor de Nederlandse sector zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Zeker met het oog op de vierkantsverwaarding van het varken adviseren de onderzoekers deze markten verder te ontwikkelen. In Duitsland liggen bijvoorbeeld kansen voor de afzet van vers vlees, terwijl de Britse markt vooral kansen biedt voor de afzet van vleeswaren en kant-en-klaar producten in supermarkten. In beide landen ligt de consumptie van biologisch vlees lager dan in Nederland en lijkt dus nog ruimte voor groei.

Bij de export naar Duitsland is het wel een voorwaarde dat de prijs niet te sterk stijgt. Bovendien is er op de Duitse markt niet alleen concurrentie uit Denemarken, maar ook uit het binnenland. De Britse markt blijft wel afhankelijk van import uit Nederland en Denemarken door de hoge kostprijs van de Britse sector.

Naast export is echter ook de thuismarkt belangrijk, benadrukt het LEI. Nog niet alle afzetmarkten, zoals de supermarkten, zijn volledig benut en er is nog ruimte voor groei. Zowel in binnen- als buitenland adviseren onderzoekers vleesverwerkers vaste contracten met afnemers aan te gaan voor een stabiele prijsvorming.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jophan

  Wat heb jij met je grote bedrijf op de wereldmarkt verdiend? Heb jij een een goed en eerlijk uurloon?
  Die op de niche markt zitten hebben dat schijnbaar wel.
  Volgens mij werken we toch allemaal ook een beetje voor de centen.
  Een beetje respect voor ondernemers die wel een goed uurloon weten te realiseren is hier wel op zijn plaats! Probeer er van te leren en doe er je voordeel mee! Veel succes!

 • no-profile-image

  biologisch

  Jumbo heeft helemaal geen interesse in biologisch vlees, maar naar vlees uit de canadese strooiselstal...dat is nogal iets anders. Daarnaast is de biologische varkenssector momenteel heel moeizaam in Nederland, en als je alle kosten mee gaat tellen.....is er ook nauwelijks iets over...

 • no-profile-image

  dier

  Dan zijn we op biologisch gebied goed bezig. Jumbo heeft interesse. Ik hoop dat de biologische sector doorbijt en successsen boekt. Belangrijk is ook, dat reguliere boeren zien, dat anders boeren ook een boterham opbrengt.

 • no-profile-image

  Leen

  't Is en blijft een niche-markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.