Home

Achtergrond

Nederlands voorstel maakt kans op klimaattop

Een Nederlands voorstel om de internationale geldstroom te regelen die nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan, lijkt op de klimaattop in Kopenhagen in de smaak te vallen.

"Er begint steun te ontstaan'', aldus minister Jacqueline Cramer van Milieu dinsdag. Het Nederlandse voorstel circuleert al enige tijd. Diplomaten, onderhandelaars, Cramer en minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking gingen ermee de boer op. Een flink aantal landen lijkt inmiddels te voelen voor het voorstel, mede omdat het rekening houdt met de vele belangen die meespelen.

De VS willen een systeem waarin bestaande fondsen zoals de Wereldbank het klimaatgeld gaan verdelen. Ontwikkelingslanden willen echter een compleet nieuw fonds. Het voorstel van Nederland mikt er nu op een soort secretariaat op te richten dat onder toezicht van het VN-klimaatbureau moet gaan kijken of de klimaatgelden op de juiste plek terechtkomen.

Het klimaatgeld is een van de struikelblokken op de klimaattop in Kopenhagen. Wereldleiders moeten het vrijdag eens zijn over hoeveel geld er vrijkomt voor landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering en over hoe dat geld beheerd moet worden. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.