Home

Achtergrond

Nederland wil Afghanistan in WTO

Nederland zal zich inzetten om Afghanistan te helpen lid te worden van de WTO, de Wereld Handelsorganisatie.

Dat zei staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) vandaag in Genève, waar de ministers van de WTO bijeen zijn voor een conferentie. Heemskerk sprak daar met de Afghaanse minister van Handel, Wahidullah Shahrani.

Afghanistan vroeg in 2004 het lidmaatschap aan. Volgens Heemskerk is het aangaan van handelsrelaties voor Afghanistan een stimulans om de economie op orde te brengen en corruptie te bestrijden, maar zal er nog veel moeten gebeuren voor Afghanistan lid kan worden. Nederland levert de voorzitter van de werkgroep die gaat over de toetreding van Afghanistan.

Tijdens de WTO-conferentie, die tot en met woensdag duurt, staat de rol van de WTO tijdens de economische crisis centraal. De WTO wil voorkomen dat landen hun toevlucht nemen tot protectionistische maatregelen. De onderhandelingen om te komen tot meer vrijhandel in het kader van de zogeheten Doharonde staan niet op de agenda, maar WTO-leden grijpen de bijeenkomst wel aan om te wijzen op de noodzaak om de besprekingen snel af te ronden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.