Home

Achtergrond 2 reacties

Nederland is 3.500.000.000.000 euro waard

De Nederlandse bezittingen vertegenwoordigden in 2008 een waarde van 3,5 biljoen (3.500.000.000.000) euro.

Dat komt overeen met ruim 210.000 euro per inwoner. Ten opzichte van 1996 is de waarde meer dan verdubbeld. Deze cijfers maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Ruim de helft van het bezit bestaat uit woningen. In 1996 was dit nog 40 procent. Tussen 1996 en 2008 is de totale waarde van woningen verdriedubbeld. Dat verklaart ook het grootste deel van de waardestijging van de totale bezittingen in Nederland in die periode.

Bedrijfsgebouwen, wegen, dijken, machines en (bedrijfs)vervoermiddelen maakten in 2008 ruim 30 procent uit van de bezittingen. De overige bezittingen, zoals landbouwgrond en voorraden, leggen minder gewicht in de schaal. Landbouwgrond en voorraden vertegenwoordigden elk 2 procent van de waarde van Nederlandse bezittingen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    herkauwer

    Zo is het Freek. Een zeer groot deel van die 'woningen' bestaan trouwens uit wat ik noem 'Sandwichappartementen'. In de volksmond beter bekend als Flats. Wat is de feitelijke waarde nou helemaal van wanden die aan alle kanten letterlijk in de lucht hangen? En het summum zijn wel die peperdure penthouses! Als er ergens beneden je de vlam in de pan slaat of iemand rokend in bed in slaap valt, dan kun je meteen de verwarming op de laagste stand zetten!

  • no-profile-image

    freek

    Jezelf rijk rekenen is niet zo moeilijk, ook niet voor het CBS kennelijk. De helft van de waarde bestaat uit woningen. De helft van de waarde van de woningen bestaat intussen uit de grond waar het huis op staat. Een op lucht gebaseerde waarde die alleen in stand blijft zolang er een (kunstmatig) tekort aan bouwgrond blijft. Die lucht is al sissend aan het ontsnappen. Zowel politiek als de banken proberen uit alle macht om die lucht in de markt te houden. Als er namelijk te veel weg lekt en de huizen sterk in waarde zouden dalen, dan gaan er nog wel een paar banken de DSB achterna....

Of registreer je om te kunnen reageren.