Home

Achtergrond 3 reacties

NVV verwacht ook na 2015 beheersing van productie

Er blijft na 2015 een vorm van productiebeheersing bestaan in de veehouderij. Dat verwacht de Nederlandse Vakbond van varkenshouders.

In 2015 loopt de huidige mestwetgeving, inclusief het stelsel van dierrechten, en de melkquotering af. De NVV verwacht dat gezien de opstelling van verschillende partijen de kans groot is dat er toch een vorm van productiebeheersing blijft bestaan. De vakbond is er voorstander van dat er een simpel systeem komt dat voor alle diersectoren geldt en dat het ministerie zo’n stelsel van productierechten moet uitvoeren.

Op het ogenblik laat het ministerie van landbouw onderzoek doen naar manieren waarop de Nederlandse landbouw duurzaam kan produceren binnen de huidige geldende milieugebruiksruimte. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een consortium bestaand uit CapGemini consulting, Alterra (onderdeel van Wageningen UR) en de Gibo-groep.

De resultaten van dit onderzoek worden in het voorjaar verwacht. De NVV heeft bovengenoemd standpunt ingebracht bij de onderzoekers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Big,

  gezien de bevolkingsgroei, gezondheidsrisico's, noodzaak van het terugdringen van milieuvervuiling en de beperkte beschikbaarheid van energie en mineralen wordt de veehouderij in de komende jaren (hard) afgerekend op efficientie benutting van hulpbronnen. De grote moderne bedrijf winnen deze slag. Het is alleen uitermate vreemd dat de maatschappij op dit moment inefficiente kleinschalige productie of zelfs emotionele landbouw als biologische productie nog toestaat. Zoals een indiaase geleerde reeds opmerkte getuigt het van veel arrogantie om hier goede landbouwgrond om te vormen tot natuur of om inefficiente biologisch productie toe te passen omdat ons dit aan die goede oude tijd doet denken terwijl er nog vele mensen op aarde verhongeren.

 • no-profile-image

  Marieke

  Beste Jan,
  Wat hoop ik met heel mijn hart dat jij in de nederlandse (of europese) landbouw politiek actief bent..
  Maar helaas zal dat wel treurige hoop blijven. Wat wissen we in de sector toch een hoop mensen die zo rieel zijn!!

 • no-profile-image

  big

  NVV weet toch ook wel dat er in 2012-2013 flinke klappen vallen in varkenshouderij. Alleen de groten die voor de benodigde investeringen in nwe huisvestingseisen krediet kunnen krijgen gaan door. Een verdere stap naar de industrialisering van de varkenshouderij. Dit zijn de belangen die de NVV vertegenwoordigd, van de grote jongens. De maatschappij zal dat echter afstraffen. NVV zit dus aan het verkeerde einde te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.