Home

Achtergrond

NVP: vaste relatie tussen pluimveehouder en veearts

Leghennenhouders moeten vaker gebruikmaken van de diensten van dierenartsen.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) pleit voor vaste afspraken tussen pluimveehouder en dierenarts.

De NVP denkt dat problemen zo eerder aan het licht kunnen komen en dat het medicijngebruik omlaag kan. "Pluimveehouders moeten naar een vaste relatie met hun dierenarts op basis van uurloon en voorrijkosten. Als dierenartsen betaald worden via medicijnen is het te verleidelijk om iets voor te schrijven", vindt NVP-secretaris Jan Brok.

Dit betekent vooral voor de legsector een omslag. In de vleessector is het volgens Brok gebruikelijk dat er regelmatig een dierenarts op het bedrijf komt. Leghennenhouders bellen echter pas bij problemen hun dierenarts en vaak pas in tweede instantie. "Eerst bellen ze de voervertegenwoordiging, dan de broederij en dan misschien de dierenarts. Dat is zo gegroeid omdat er met kooien nauwelijks gezondheidsproblemen waren", denkt Brok.

Daardoor worden problemen vaak te laat gesignaleerd. Een voorbeeld hiervan zijn de recente uitbraken van coryza en Salmonella gallinarum. Het Productschap Pluimvee en Eieren constateerde dat de meldingsplicht niet goed werd nageleefd, onder andere omdat er te weinig contacten met dierenartsen zouden zijn.

Brok stelt dat er in de ideale situatie elke zes weken een dierenarts op het bedrijf komt. "Maar elke afspraak is beter dan niets. Als iemand een halfjaarlijkse afspraak maakt, is dat ook al een stap in de goede richting. Het gaat vooral om bewustwording."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.