Home

Achtergrond 22 reacties

NMa: eerlijke marge in de keten bestaat niet

Boeren nemen supermarkten ten onrechte kwalijk dat zij de grootste marge realiseren. Dat stelt bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

De rol van de NMa, waarbij de consument meer dan de producent bescherming vindt, blijft wat Kalbfleisch betreft ondanks kritiek uit de land- en tuinbouw ongewijzigd.

Concurrentie tussen en binnen schakels is volgens Kalbfleisch, die ook ooit commissaris was van een supermarktconcern, gezond. De voortdurende druk stimuleert volgens hem innovatie.

LTO Nederland wil graag dat de NMA niet alleen kijkt naar de benadeling van consumenten door machtsmisbruik van supermarkten, maar ook naar de positie van producenten. De NMA erkent overigens dat het mogelijk is dat concentratie van macht bij supermarkten leidt tot scheve verhoudingen, al hebben ze dit nog niet geconstateerd. De Europese Commissie laat hier momenteel onderzoek naar doen.

In eerste instantie lijkt de concentratie bij producenten lager dan bij de groothandel en supermarkten het geval is, aldus de mededingingsautoriteit, wat tot scheve situaties kan leiden. De agrarische sector kenmerkt zich echter door een groot aantal telersverenigingen en afzetorganisaties waardoor het beeld vertekend is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Student Wageningen ik ben het met reactie eens en tevens doet het mij genoegen, dat de Boerengroep nog steeds spring levend is. Alleen jammer dat na 40 jaar het nog steeds groepen als deze nodig zijn om de nu al 40 jaar sukkelende landbouw uit de rat race te trekken. Vallen de meeste studenten na afstuderen of ng tijdens hun studie dan toch in de val, opgezet door hun (potentiele) werkgevers??

 • no-profile-image

  gert

  De NMA is gewoon een consumentenclub.niets meer en niets minder !! met de schijn van rechtvaardigheid

 • no-profile-image

  Veehouder en consument

  De reacties zijn duidelijk, niet de LTO maar de vakbonden hebben dit al lang aan gekaart! Onze eigen grote cooperaties hebben zelf ook hun macht niet naar de afzet maar op de boer gericht. LTO ziet dit nu ook langzamerhand in, daarom zijn de vakbonden opgericht. Dit om de boer te beschermen tegen uitbuiting! Dat de voorzitter van de NMA zich zo uitlaat is diep bedroevend! De vraag is hebben we hier te maken met een criminele organisatie? Over de hele wereld worden boeren uitgebuit, bittere armoede, zelfs in Nederland is het schrijdend aan het worden! En de grote graaiers, graaien door!! Crisis, crisis, graaien ,graaien!

 • no-profile-image

  Student

  Volgens Kalbfleisch "stimuleert de voortdurende druk innovatie". Alleen wel erg jammer dat nou juist die innovatie er voor de producent op gericht is om zijn hoofd (met moeite) boven water te kunnen houden (minimale productiekosten), en voor de schakels daarna om het product voor 2 cent minder dan de buurman in de winkel te kunnen leggen c.q. verder te verhandelen... Op deze manier komt o.a. het milieu, dierenwelzijn (waaronder diergezondheid), arbeidsomstandigheden, plezier in het werk (etc.) in het gedrang. Als die volgens Kalbfleisch zo geweldige innovatie in de EERSTE plaats nou eens gericht was ter verbetering van bovengenoemde punten i.p.v. de consument te kunnen pleasen met kilo-knallers... Denk hierbij ook even aan het feit dat de Nederlandse consument binnen de EU het minst voor voeding betaalt; ofwel de producten dus zwaar onderwaardeert. En dát wordt dus blijkbaar in stand gehouden door de NMA. Goed bezig daar (not...).

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Student, nee, dat ben ik niet. Ik signeer altijd met "melkveehouder en onder woonplaats alleen met . Dus nooit met een - s een S, een provincienaam zoals Overijssel of anderzijds.

 • no-profile-image

  rechtvaardig rendement

  weer een schandalige manier van belangen verstrengeling als je jaren tonnen commesaris geld heb op gestreken en een contract heb getekent dat je nooit je vorige werkgever financieel mag schade dan wordt nu weer veel duidelijk de nma werkt niet voor de consument nog voor producent alleen voor de supermarkt

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De opmerking van Kalbfleisch is wel verklaarbaar als je weet dat hij eerst de huisadvocaat van de Vomar supermarktketen was. Toen hij overstapte naar de rechtelijke macht vond men het bij Vomar jammer contact te verliezen, en hebben ze hem gevraagd voor commissaris van de Vomar supermarkten. Die functie heeft ie noodgedwongen moeten neerleggen toen hij bij de Nma ging werken. En oude liefde roest niet luidt een gezegde. Hoezo mogelijke belangenverstrengeling?

 • no-profile-image

  jan

  Uit uw bericht lijkt dat LTO zich ineens hard lijkt te maken voor het doorlichten van de keten. Maar het initiatief is grotendeels afkomstig van de sectorbonden. Want bv op melk hebben melkveehouders 2 procent van de marge en de supermarkt meer dan 20 procent!!!

 • no-profile-image

  gj

  LTO Nederland moet zich niets van de stelling van Kalbfleisch aantrekken en gewoon doorgaan en desnoods hoger beroep aantekenen of het Europees dus aanvechten.
  De rol van Kalbfleisch is denk ik al duidelijk gezien zijn baantje in het verleden....
  Als bestuursvoorzitter zet hij nu zijn hoogste hoed op en probeert LTO in een mep dood te slaan.
  LTO , dus gewoon doorgaan. Je kunt een slag verliezen, van belang is echter de oorlog te winnen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Laat Pieter Kalbfleisch maar met feiten komen in plaats van leugens.

 • no-profile-image

  Student

  @ Melkveehouder, gelukkig... Aan de hand van uw eerste reactie op mijn bericht meende ik namelijk dat wij w.b.t. dit onderwerp (NMa-gedoe) enigszins op dezelfde golflengte zitten. Ik kon mij dan ook niet voorstellen dat een dergelijke reactie als die van de Melkveehouder uit Overijssel op het bericht over de Zulu-traditie van een persoon als u afkomstig zou kunnen zijn...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Met zon kop kun je het prima redden als dictator in een bananenrepubliek, wat een beroepsleugenaar zeg!

 • no-profile-image

  Student

  Beste Han, u slaat in uw laatste zin de spijker precies op z'n kop. Het gros van de studenten valt inderdaad in een dergelijke "val" zoals u die beschrijft (en ze vallen hard ook). Toch is er wat dat betreft wel een verandering waarneembaar onder de echt betrokken studenten (hier in Wageningen). Er zijn veel discussies, lezingen, excursies (ook buitenlands; wel EU => beleid) etc. die allen gaan over dit soort onderwerpen/vraagstukken. De Boerengroep heeft daar ook een groot aandeel in ja. Steeds meer studenten (van de echt betrokken groep) geven hun input in een dergelijke groep als de Boerengroep. Ook na hun studie gaan deze studenten steeds vaker bij een vergelijkbare organisatie bedrijf aan de slag, of zij ondernemen zelf actie. Van dat laatste zie je hier in Wageningen ook veel meer tegenwoordig. Vet goed toch. Wij (Boerengroep) gaan in ieder geval gestaag door, en met vertrouwen de toekomst tegemoet!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melkveehouder en beste veehouder. Weten jullie waar ik heel benieuwd naar ben(?) Hoeveel betalen de Supers voor 1 liter gepasteuriseerde melk met 3,5 % vet bij de melkveredelaars ??? Als wij dat weten!!!, weten wij ook waar wij over moeten praten!!! Nu wordt er beschuldigd zonder concreet te weten; hoe de vork precies in de steel zit!!!... Volgens het NMA bij monde van bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch nemen de Boeren ten onrechte de supermarkten kwalijk dat zij de grote winst pakken. Misschien krijgt Campina 40 cent voor 1 liter melk ??? Bij Campina Duitsland krijg ik geen antwoord, daar worden toetjes en melkpoeder gemaakt. Maar jullie zitten dichter bij het vuur. Informeer eens!!!... M.vr.groet, piet

 • no-profile-image

  gert

  Wat een oplichter die kerel.

 • no-profile-image

  Student

  @ Melkveehouder, helaas meneer, ik ken maar een paar van het soort 'studenten' die u in de toekomst hoopt te zien in een dergelijke bestuurs(achtige)/belangen behartigende functie... Maar, dat kan veranderen (=hoop). Binnen de Boerengroep ben ik daar met mijn mede-studenten-collega's wel mee bezig. ('boerengroep' intikken op Google, is het het eerste zoekresultaat. Vervolgens 2e oranje kopje bovenaan: "Boerengroep" aanklikken).

  Iets anders: bent u toevallig ook de 'melkveehouder' (uit Overijssel) die op het artikel "Zulu's mogen stier met blote handen doden" heeft gereageerd, dat eveneens vandaag op/in AGD staat?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goeie analyse student Wageningen. Hopelijk zitten er meer van jouw soort op Wageningen, zodat de volgende generatie wél met nuchter verstand dit land gaan besturen. Er is gelukkig nog hoop zo te lezen, nu nog duimen dat het dan niet te laat is.

 • no-profile-image

  j smolenaars

  De mna meent dat `n verdeling van 1/3 voor de landb-tussen handel en grootw. `n reeelle verhouding is. Ze moeten weer naar school om te leren tellen ,welke onkosten heeft de groothandel ten opzichten van de kweker. Dit staat in geen verhouding tot die verdeling.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Met jouw opmerking kan ik het wel eens zijn Piet, maar het gaat me voornamelijk om de opmerking van Kalbfleisch dat hij zegt "dat de boeren het de supers kwalijk nemen dat ze de grootste marge realiseren". En juist dat klopt niet. Wij als agrarische sector nemen het de overheid ( en zeker de Nma) kwalijk dat de supers in de gelegenheid worden gesteld de grootste marge naar zich toe te trekken. De Nma dient machtmisbruik te onderzoeken, in plaatst van de supers de helpende hand te bieden door krachtenbundeling van de agrarische sector (zie als voorbeeld de fusie met FC) de kop in te drukken. Er wordt duidelijk met twee maten gemeten. Dáár gaat het om.

 • no-profile-image

  Han

  NMa steunt hiermee de uitspraak van de oude Grieken, die 1 God hadden voor Handel en Dieven. Tevens keuren is de stelling goed dat er dus oneerlijk wordt gewerkt.

 • no-profile-image

  altijd weer

  Net zoals het eerlijk verdelen van de premie"s en toeslagen ook hier bestaat een eerlijke verdeling niet

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  De aandelen van neelie waren dus belangrijker dan een eerlijke markt partij te zijn. En daar hebben onze ledenraads leden voor gestemd . ik wordt daar nog steeds kwaad over,maar ja gelijk hebben en krijgen zijn twee verschillende dingen. Temeer als je daar een ledenraads over aanspreekt dan loopt ie weg Er zijn onder ons te veel mensen die willen macht maar hebben geen gezag!!!!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.