Home

Achtergrond 3 reacties

NEPG: zo’n 1 miljoen ton aardappelen onbruikbaar

Dit seizoen zal mogelijk 1 miljoen ton consumptieaardappelen niet bruikbaar zijn voor de verwerkende industrie of de pakstations.

De North-Western European Potato Growers (NEPG) baseert deze verwachting op de matige kwaliteit aardappelen die is geoogst. "Tijdens het einde van het seizoen hebben de droge omstandigheden geleid tot moeilijke oogstomstandigheden."

De NEPG is de overkoepeling van telersorganisaties in Nederland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. De organisatie heeft de oogstprognose gepubliceerd van aardappelen in deze vijf landen. De totale oogst komt 2,8 procent hoger uit op bijna 23,9 miljoen ton aardappelen, exclusief vroege-, poot- en zetmeelaardappelen.

De uitval van de opgeslagen consumptieaardappelen ligt ongeveer 5 procent boven het meerjaarlijks gemiddelde, meldt de NEPG. "Ook verpakkers rapporteren een zeer hoog sorteerverlies tijdens het verpakken. Daarnaast constateren de NEPG-landen problemen met vroeg optreden van schot in de aardappelen. Ook kon maar moeilijk de gewenste bewaartemperatuur worden bereikt in partijen met luchtkoeling. Dit was een gevolg van het milde weer tijdens de nazomer en de herfst. Wij adviseren telers dan ook om de kwaliteit van de opgeslagen aardappelen goed te volgen."

De NEPG verwacht dat in de eerste helft van 2010 de prijzen stijgen. "Voor een goede kwaliteit kan een plus worden gemaakt. Daarentegen voorzien wij gedurende het hele seizoen ook dat er mindere kwaliteit aardappelen op de markt komen, waar een lagere prijs voor zal worden betaald."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  patatje

  Dat zijn we gewoon in aardappelland ! Zijn wij niet de enige sector die een produkt meegeeft en zegt maak er maar wat van, tareer maar!! Wij kunnen dat niet bij kunstmest, zaaizaad, brandstof, ...

 • no-profile-image

  Bart

  16.600 Hectare onbruikbare aardappelen omdat de opbrengst hoger is dan de vraag

 • no-profile-image

  Hoop doet

  En de produktie per ha nog verder verhogen. Doe niet zo gestressd en ga ipv beregenen lekker zwemmen. Met andere woorden deze over produktie is ontstaan door het beregenen. Wat een verkwisting.

Of registreer je om te kunnen reageren.