Home

Achtergrond

NEN-4400 norm bedreigt positie IKB buitenland

Arbeidsnormen in het IKB-systeem voor pluimveeservicebedrijven brengen de samenwerking met het Belgische Belplume en het Duitse QS in gevaar.

Beide landen lijken niet bereid om de NEN-4400 norm in te voeren.

Dat bleek tijdens de vergadering van de sectorcommissie Pluimveevlees van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). De NEN-4400 norm werd in 2008 ingevoerd tegen illegale arbeid, onder protest van pluimveeservicebedrijven. Nu blijkt echter dat de norm moeilijk te combineren is met de gelijkschakeling met Duitse en Belgische kwaliteitssystemen.

"Er is overleg geweest met Belplume en zij zitten niet te springen om een dergelijke norm in te voeren. Deze maand is er verder overleg, als we daar niet uitkomen kan de uitwisselbaarheid vervallen. In Duitsland ligt het nog gevoeliger", legt Henk Hulsbergen van het PPE uit.

In de sectorcommissie werd uiteenlopend gereageerd op de problematiek. "De uitwisselbaarheid van de systemen is een groot goed, waar veel voor is gedaan", vat voorzitter Jos Ramekers één van de geluiden samen. Anderen benadrukken juist dat de normen niet voor niets zijn ingevoerd en dat er veel strijd voor is geleverd.

Het PPE gaat bekijken of de NEN-norm losgekoppeld kan worden van IKB. Nederlandse bedrijven moeten dan nog steeds aan de eis voldoen zonder dat dit automatisch voor buitenlandse bedrijven geldt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.