Home

Achtergrond

NAVO-landen vergaderen over Afghanistan

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten buigen zich vandaag in Brussel over Afghanistan.

Minister Maxime Verhagen zal naar verwachting flink onder druk worden gezet om de Nederlandse bijdrage aan de ISAF-missie in 2010 in elk geval deels te verlengen.

Tot dusver hebben meer dan twintig van de 43 in Afghanistan actieve landen al aangegeven hun troepenmachten in het land te gaan versterken, stelde een NAVO-woordvoerder. Die toezeggingen volgen op de aankondiging van de Amerikaanse president Barack Obama dat hij 30.000 extra militairen naar het Centraal-Aziatische land stuurt. Alleen Nederland en Canada zijn van plan hun militaire inzet in Afghanistan te beëindigen.

De toestroom van tienduizenden extra troepen in het negende jaar van de missie dient deels om het Afghaanse leger versneld op te leiden. De Amerikanen willen zich vanaf 2011 geleidelijk uit Afghanistan terugtrekken. Daarna zijn de Afghanen verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid.

NAVO's ISAF-missie, de grootste operatie ooit van het bondgenootschap, bestaat momenteel uit ruim 83.000 militairen. Daarvan komt bijna de helft uit niet-Amerikaanse landen. De VS hebben daarnaast nog ruim 33.000 manschappen voor de eigen Operation Enduring Freedom in Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.