Home

Achtergrond

Motie afschaffing homoverklaring aangenomen

De regering moet in gesprek gaan met scholen die willen dat hun personeel verklaart dat de homoseksuele levenswijze niet past binnen de opvattingen van de school en dat de personeelsleden een homoseksuele levenswijze afwijzen.

De Kamer nam gisteravond een motie hiertoe aan van SP-Kamerlid Jasper van Dijk. De gesprekken moeten als inzet hebben dat de schoolbesturen dergelijke verklaringen niet meer gebruiken.

Een opgetogen Van Dijk ziet dit als een stap naar de verplichting voor scholen om mensen ongeacht hun achtergrond te accepteren, hetgeen de bijzondere scholen in de problemen zou kunnen brengen.

Ook een motie van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan 'seksuele diversiteit' haalde het in de Kamer, hoewel minister Ronald Plasterk (Onderwijs, Homo-emancipatie) dat om praktische redenen niet ziet zitten. Hij vindt wel dat er op elke school zou moeten worden verteld dat er homo's zijn en dat hun homoseksualiteit geen ziekte is, maar een onderdeel van hun persoonlijkheid. De leerlingen moeten ook weten dat homo's kunnen trouwen en een echt gezin kunnen stichten. Hij noemde de aandacht van D66 ook goed en terecht. Plasterk vindt dat scholen er nu inderdaad vaak te weinig aan doen.

Tenslotte had D66 ook succes met de motie over steunen van homoseksuele ouderen met het zogeheten Masterplan 50+. Plasterk ziet dat alleen maar als een ondersteuning van zijn beleid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.