Home

Achtergrond 25 reacties

Mogelijk extra grond nodig

Boeren moeten mogelijk grond bijkopen, huren of pachten om hun toeslagrechten ook volgend jaar uitbetaald te krijgen.

Dat heeft landbouwminister Gerda Verburg vandaag gezegd tijdens het debat over de landbouwbegroting.

Andere optie is volgens de minister om rechten te verkopen. Het is het gevolg van de herziening van het perceelsregister, die Dienst Regelingen nu uitvoert. Dat gebeurt op last van de Europese Commissie, die fouten in het register heeft vastgesteld. Om toeslagrechten te kunnen verzilveren is voldoende grond nodig.

Veel fracties in de Kamer zijn bezorgd over de gevolgen van de herziening van het register. Ze vrezen dat boeren financiële schade ondervinden, via korting op de inkomenstoeslagen en beheerssubsidies en afname van de plaatsingsruimte voor mest.

De coalitiepartijen vinden dat de herziening niet mag leiden tot korting op de toeslagen en vergoedingen voor landschapsbeheer voor dit jaar. Verburg vindt dat ook, maar wilde gisteren geen garanties afgeven; ze is nog in overleg met de Europese Commissie.

De Commissie heeft bij twee inspecties, in 2007 en begin 2009, vastgesteld dat de Nederlandse perceelsregistratie niet klopt; sloten en houtwallen werden ten onrechte meegeteld als subsidiabel voor de toeslagen. Brussel heeft Nederland al een boete opgelegd van 16,6 miljoen euro vanwege onterecht uitgekeerde steun in 2005-2007. Volgens Verburg dreigen meer boetes als de registratie niet wordt aangepast.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  trotse boerin

  Nou ja zeg alsof boeren maar wat aan rotzooien!!!!!!!!!!!!!!! Dat is in de huidige tijd vrijwel onmogelijk met allerlei veterinaire controles,I&R controles,controle op toeslagrechten,controle van de melkfabriek en AID controles!!!!! Daarbij heb je overal rotte appels en daar zijn wij als veehouders natuurlijk ook niet blij mee.Maar herkauwer moet eens met de natuurorganisaties gaan praten, die zullen het erg goed kunnen vinden samen want die willen ook allemaal weer naar het jaar nul terug,dan kunnen ze gezellig even samen keuvelen. Het probleem van de perceelgroottes ligt niet bij de boeren maar bij lnv want die hebben de groottes op internet opgegeven en als wij als moderne boeren onze (vele)aangiftes via internet opgeven klikken we de percelen aan en wordt de grootte automatisch ingevuld. Dus het is niet zo dat wij boeren niet kunnen denken, maar zowieso schrijnend dat iemand dat idee uberhaupt nog kan hebben. Wil je tegenwoordig nog boer zijn moet je beslist van goede huize komen!!!!
  Wat ik nog veel schrijnender vind is dat er werkelijk kapitalen worden besteed aan creatie van natuur waarvan de doelstelling (in 60 % van de gevallen)niet wordt gehaald. Daar komt nog eens bij beste burgers dat het onderhoud ook nog eens een keer betaald moet worden dus rekent u er in de toekomst maar op dat er nog veel meer belasting moet worden betaald en dat er steeds meer gesneden zal worden in zorg en scholing. Zodat we laten allemaal slecht verzorgd en eenzaam wegkwijnen!!!!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je zult als boer inderdaad grond moeten bijkopen. Om het eigen graf mee dicht te kunnen laten gooien!

 • no-profile-image

  Goede zaken bij de

  Er kunnen weer meer ambtenaren aan het werk en de grondprijs is alweer gestegen, wat weer een goede zaak is voor de BELEGGER hierin.

 • no-profile-image

  bedankt

  Had niet gedacht dat er nog eerlijke boeren waren die de werkelijkheid durven te vertellen hoe ze de regels weer aan hun laars lappen en de belastingbetaler weer het gelag kan betalen

 • no-profile-image

  dier

  Boeren hebben toch wel geweten, dat je in houtwallen en sloten geen gewassen kunt telen of andere landbouwactiviteiten kunt uitvoeren ?

 • no-profile-image

  altijd

  Keutelboer u scheert wel alle boeren over een kam het zijn voornamelijk de melkveehouders die premie"s en toeslagen ontvangen van Brussel inderdaad de andere sectoren moeten wel heffing betalen maar ontvangen vervolgens niks daarvan terug

 • no-profile-image

  Han

  Is het niet te recht dat U voor de niet beteelde oppervlakte geen toeslag krijgt?
  De toeslagen zijn ontstaan als prijs dalings correctie bij het toetreden tot de vrije werled markt. De ha bedragen waren afgeleiden van de gemiddelde behaalde kiligrammen graan, bieten etc. per hektare. Dus berekend over de beteelde oppervlakte en nie tover de sloten en boswallen. U verliest kadastraal geen grnd maar U hebt minder land onder de ploeg dan kadastraal op naam. In principe bent u al die jaren en oplichter geweest, door graan, mais subsidie te vangen over sloten, bosjes en ander niet te betelen land.
  Wes blij dat u er zo netjes afkomt, geen korting met terug werkende kracht of nog erger veroordeling wegens valsheid in geschrifte.

 • no-profile-image

  eerlijk

  Je hebt een punt freek alleen hoe leg je dat de ambtenaren uit zal een heel gedoe worden. En waarom komen ze nu pas achter dat we het die jaren niet goed gedaan hebben? Als wij 1 streepje niet goed zetten weten ze het wel alleen wat hebben ze al die jaren eigenlijk wel goed gecontroleerd vraag ik me dan af.

 • no-profile-image

  Evert

  Het is toch te zielig voor woorden 2.5 %
  Als je 2.5% te hard rijdt krijg je toch ook geen boete?
  Is dat meten met 2 maten???

 • no-profile-image

  keutelboer

  Al meer dan 12 jaar hebben we opgaven gedaan van percelen . Al paar maal een aanpassing gehad van 6 are of 1 are . Nederland moet van Brussel kontroleren op perceels oppervlak . Ik vraag mij af waarom is dit dan niet meteen in het begin gebeurt zoals men het nu doet .Dan hadden ze al die brief wisseling over 6 of 1 are niet gehad . En zo bij velen niet . Wat heeft dat gekost om 6 are aan tepassen . En wat een gedonder dat dat nu gaat geven . Denk daarbij dat niet elk gewas een even brede teelt vrij zone heeft langs water voerende sloot . Je zult meer net een brede teelt vrij zone hebben bij deze controle .Dat kan bij grote percelen veel oppervlakte zijn.Als er zo meer mensen zijn als Han , dan kun je wel denken wat er gaat gebeuren .Ik vind dat iedereen op een eerlijke manier het maximale er uit mag halen . Als iemand moet willig te veel heeft opgegeven gaat hij wel voor de bijl , want alles is te kontroleren . Maar over half slootje of streepje akkerrand moeilijk doen , moet niet kunnen . En iemand die deze mensen oplichter noemt moet eerst maar eens bij zich zelf te raden gaan . Hij die zonder fouten is werpe de eerste steen .Verder hebben de boeren niets meer te verbergen want alle toeslagen die ze krijgen zijn voor iedereen te vinden op internet . Dus elke boer moet hier met de billen bloot . Ik vind dat dat ook moet met huur subsidie enz. En hier ook goed op kontroleren en alle afwijkingen melden . Want nu worden de boeren weer aangezien als steun trekkers die alleen maar geld kosten en de zaak ook nog belazeren . Zoals Han zijn er meer , kort door de bocht

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ze kan de pot op.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Kun je zien wat voor mierenn..... die beleidmakers zijn. Het is en het blijft een spelletje, zo is het hele leven

 • no-profile-image

  herkauwer

  De pot zei je, Gekke Henkie? Jawel, die valt via Monuta en Dela voor een prikkie bij te verzekeren. Nu met gratis LTO-korting!

 • no-profile-image

  meine

  Herkauwer heeft in zoverre gelyk boswallen opruimen en sloten dempen is de beste manier om je productiegrond terug te krygen zyn meteen de uitkyktorens voor de kraaien verdwenen om weidevogels op te vreten zau een uitkomst zyn voor de weidevogel stand en de gedemte sloten geven van zero op brengst een top opbrengst maar dit scenario zal wel weer niet passen in de straatjes van de natuur organisaties met hun onkruid gronden zonder weide vogels en heel veel kraaien[wat men onder natuur verstaat] groeten ui canada waar de BOEREN nog worden GEWAARDEERD

 • no-profile-image

  keutelboer

  Bedankt Gaat Het Goed. Dit geld komt van Brussel , dus als de Nederlandse boer het niet beurt blijft het in Brussel . Dus al het geld wat aan toeslag in Nederland terecht komt is de staat ook goed mee . Want dit is voor de boer inkomen en hierover moet hij belasting betalen , Dus u als Nederlander heeft hier geen nadeel van . Als geld in Brussel blijft gaan er waarschijnlijk andere landen mee aan de haal .Dit geld is met heffingen op produkten bij elkaar gehaald .Eerlijke kruimel dieven zul je altijd wel blijven houden , daar hoef je geen boer voor te zijn . Maar degene die de zaak echt beflest hebben zul je hier waarschijnlijk niet horen . En de belasting betaler is er zeker van dat er altijd betaalbaar voedsel voor hem of haar is .Geen toeslagrechten minder voedsel produktie . Voedsel behoefte wordt elk jaar meer , dus dan duurder voedsel . De oneerlijke vallen door de mand . En zullen gekort worden . Maar eimand die onbewust iets te veel opgegeven heeft , wordt straks onder een papier berg bedolven . Wat gaat dat de belasting betaler kosten want dat moet Nederland zelf wel betalen . Dus hier dient men zosnel mogelijk een minnelijke regeling te treffen .

 • no-profile-image

  herkauwer

  Best Dier, je weet toch onderhand wel dat boeren niet kunnen dénken. En omdat dit (het denken) een basisvoorwaarde is voor het onderhouden van Benul zitten talloze 'zelfstandige agrarische ondernemers' nu met nijpende en schreipende oppervlaktemaatproblemen. Filosofeer daar vooral niet te licht over, want zij ( de boeren dus) denken ook hierover niet dieper na. Maar ze gaan morgen voor dag en dauw gegarandeerd meteen aan de slag om al die sloten en greppels dicht te mikken en in te zaaien met Barenburgsuperturbotetraraaigras of met de een of andere snaaimaismutant. Want lezen en denken kunnen ze dan wel niet, maar ze zijn wél de onovertroffen meesters in het aanrotzooien! Vandaar die malaise op ons platteland!

 • no-profile-image

  Freek

  Als die perceelsregistratie niet klopt, dan klopte dat dus ook niet in de referentiejaren. Dus is de ha toeslag over een te grote oppervlakte berekend.Terugrekenen die hap en dus een hogere toeslag per ha zodat het totaalbedrag gelijk blijft.

 • no-profile-image

  wat een

  Trotse boerin, hulde voor je reactie op die herkauwer. Ik betwijfel of het wel een herkauwer is, want zoveel onbenul kun je herkauwers zelfs niet aanwrijven.

 • no-profile-image

  boerin in duitsland

  beste boeren in Nederland,
  ik weet wie er in NL schuld heeft aan deze foute opgave maar hier is het al jaren bekend dat landschapselementen (bomen, sloten etc), alles waar niets groeit niet meegerekent worden. Hoe kan het dat dat in NL niet bekend is?
  En beste Herkauwer ik weet niet wat jij voor probleem hebt met boeren maar zo erg zijn boeren echt niet. Wij zorgen nog steeds met veel liefde voor de natuur voo het dagelijks eten van de mens!!

 • no-profile-image

  soms gaat het

  Wees nou sportief en zeg gewoon eerlijk dat we de grond zoals sloten en grond tussen de stallen gewoon hebben opgegeven zoals ik ook heb gedaan iets wat ik gewoon weet dat het grond is die niet gebruikt word maar waar ik wel jarenlang premie voor heb ontvangen als het dan mis gaat dan hoor je mij ook niet zeuren

 • no-profile-image

  Han

  Keutelboer, De Piel ik heb bereikt wat ik wou, u reageert erg fel en denkt dat ik kort door de bocht ben. Ik kan u wel zeggen, dat ik toen ik nog boer was altijd gemeten maat heb opgegeven, nooit kadastraal. Ik weet wel, dat nu de zaak anders ligt met de spuitvrije zones en de akkerranden. Begrijp me goed ik heb niets met het hele beleid van subsidies en mag het een beeje minder zijn of u als boer moet en beetje meer leveren aan extra 's. Nee voor mij is het geld uit Brussel nog steeds bedoelt om de pijn van de prijs verlaging van de vrije markt op te vangen. Hier kan naar mijn idee niet over worden onderhandeld zoals de LTO doet. Dus de gemeten maat is de MAAT ookal staan daar akkerranden op omdat het volk dat mooi vindt. Als boer is en blijft het mijn productie land. Valt de toeslag weg, zouden bij mij de bloemen weg zijn. Ik wens niet te marchanderen over dit soort zaken.
  Ik weet dat in Frankrijk eens 2 x subsidie op hetzelfde perceel is gegeven en door de controlerende ambtenaren goed bevonden. het ging over een dubbelteelt de beide gelijktijdig op hetzelfde perceel groeiden en beide voor een andere subsidie in aanmerking kwamen. Tarwe voor de ha premie en notenbomen voor hun eigen premie berekent per boom.
  In Nederland is dit ondenkbaar, geen ambtenaar die zo creatief kan denken. Voor de boer is het dus nog scherper rekenen, mi;ieu, landschaps elementen of alles tot cultuur steppe maken en houden. Helaas dit zal niet meer gaan, de boeren hebben al te veel convernanten gesloten met de overheid. volgens mijn informatie hebben convernanten geen rechtsgeldigheid zolag ze niet een uitvloeisel zijn van wetgeving.

 • no-profile-image

  esther

  Eerst de grond afpakken en dan zeggen dat je grond bij moet kopen. Wie wordt daar beter van?
  Hebben we trouwens al eens gedacht aan het terugvragen van de pacht>? hebben we toch al die jaren teveel betaald en wat dacht je van de waterschapslasten en ruilverkavelingsrente. Er is veel te doen het komende jaar

 • no-profile-image

  harry

  de boeren die ronde percelen met veel akkers of ronde dijken hebben moeten deze ook maar eens na meten ik heb dit gedaan op een ronde akker van14 meter dit gaf een extra lengte van 40cm dit is dus de beteelde oppervlakte waar men over spreekt
  als je dit voor het hele bedrijf doet ben je weer bij af
  veel werk voor de ambtenaren en de aid kan weer lekker veel controleren
  en bij deze gerda bedankt een echte minister die voor onze belangen op komt
  altijd achter brussel verschuilen

 • no-profile-image

  Eerlijkheid

  Wie betaalt die boete. Ik denk de ambtenaren, want zij maakten de fout hoe dan ook. En wij als eerlijke boeren, die altijd netjes opgegeven hebben, ja juist die boeren hebben al die tijd te weinig ontvangen. Nou Gerda ga dat maar eens eerlijk verdelen in deze moeilijke tijden.

 • no-profile-image

  zelf

  Als je in de referentiejaren teveel oppevlakte hebt gecreëerd op papier, kom je nu in de problemen. In frankrijk zijn grote oppervlaktes voor braakligging opgegeven waar al nooit iets groeide, maar daar hebben ze het uitgangspunt dat je moet profiteren van de eu-steun. Straks moet elke boer daar 5% natuur hebben, daar worden dan de ongebruikte ha bos en steile hellingen voor gebruikt terwijl in nederland dure kanten langs de sloot gebruikt worden.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.