Home

Achtergrond 1 reactie

Moedermelkbank in ere hersteld

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren moedermelkbanken met name in de grote steden geen uitzonderlijk verschijnsel.

Komend voorjaar gaat het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam die voorziening in ere herstellen bij het Sophia Kinderziekenhuis. Zanger Jan Smit en burgemeester Ahmed Aboutaleb geven vanmiddag de aftrap voor een inzamelingsactie voor de moedermelkbank.

Veel moeders hebben volgens een woordvoerder van het Erasmus MC meer dan genoeg voeding als zij pas bevallen zijn. Het is de bedoeling dat zij hun overtollige melk afkolven en inleveren bij het Sophia Kinderziekenhuis. Daar wordt de melk gecontroleerd en gepasteuriseerd, voorzien van extra voedingsstoffen en ingevroren.

Met de melkvoorraad willen neonatologen de pasgeboren kindjes op de couveuseafdeling laten voeden. Het Erasmus MC gaat onderzoek doen naar de veronderstelling dat te vroeg geboren kinderen zich het beste ontwikkelen op moedermelk.

Neonatoloog professor Hans van Goudoever is overtuigd van de voordelen van moedermelk: ,,Kinderen zijn minder vatbaar voor infecties, maken een gezondere geestelijke ontwikkeling door en krijgen veel minder vaak darmziekten. De juiste voeding op het juiste moment kan kinderen enorm helpen en kindersterfte verminderen.'' Veel moeders van te vroeg geboren baby's kunnen niet voeden, omdat ze zelf ziek zijn en medicijnen gebruiken.

De moeders die borstvoeding willen afstaan, worden eerst grondig gecontroleerd. Ook moeten zij kunnen aantonen dat ze gezond leven, aldus het ziekenhuis. Moedermelkbanken verdwenen in de vorige eeuw, omdat flesvoeding steeds populairder werd. Tegenwoordig is er weer een sterke lobby voor borstvoeding.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Vlug, Veel

    Goed Plan

Of registreer je om te kunnen reageren.