Home

Achtergrond 2 reacties

Module Deense biggen in IKB Nederland Varkens

Kwaliteitssysteem IKB Nederland Varkens (IKBNV) van De Groene Belangenbehartiger (DGB) heeft een aparte module voor Deense biggen ontwikkeld.

Als alle vragen in deze module bevestigend beantwoord kunnen worden, erkent IKBNV de geïmporteerde biggen als IKB-waardig.

De Groene Belangenbehartiger reageert hiermee op ontwikkelingen op varkensbedrijven. "Rond de zomerperiode hebben we diverse keren geconstateerd dat er Deense biggen werden aangevoerd bij IKB-bedrijven", zegt directeur Mark Logtenberg. Normaal gesproken moeten deze varkens voor de slacht vaak geëxporteerd worden omdat veel IKB-slachterijen eisen dat varkens in Nederland geboren zijn.

Een onwenselijke ontwikkeling meent DGB, omdat de IKB-erkende bedrijven hiermee deels buiten beeld dreigen te verdwijnen. Daarom is de module in het leven geroepen. "Op deze wijze krijgen we de Deense biggen in beeld die anders onder de radar blijven. Nu moeten de bedrijven zich direct melden, terwijl je maar eens per jaar controleert." Overigens merkt Logtenberg op dat IKBNV afgelopen drie maanden geen Deense biggen is tegengekomen.

Onderzoek QSG

Voorafgaand aan de invoering van de module heeft de Raad van Deskundigen van IKBNV het Deense kwaliteitssysteem QSG nader bekeken. "We hebben onderzoek gedaan naar QSG en een kruistabel gemaakt met ons reglement. Dit onderzoek geeft ons voldoende vertrouwen om Deense biggen onder bepaalde voorwaarden te accepteren."

IKBNV geeft de gegevens over de geïmporteerde varkens vervolgens door aan de slachterijen, die dan zelf kunnen bepalen of zij de varkens willen accepteren. Brancheorganisatie voor de slachterijen COV liet vorige week al weten kritisch tegenover deze ontwikkeling te staan. De organisatie vindt dat de Deense kwaliteitssys-temen niet zonder bekrachtiging van de Nederlandse Raad van de Accreditatie gelijk kunnen worden gesteld aan IKB. De COV wil op korte termijn een gesprek met de beheersorganisaties van IKBNV en IKB Varken.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    danske

    Idd wedrom weer goed werk door de NVV

  • no-profile-image

    Harry van den Boom

    Ik vind dit een goede zaak, het is toch te gek voor woorden dat de Deense biggen niet in Nederland zouden kunnen worden geslacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.