Home

Achtergrond

Mislukte aanslag op vlucht Schiphol-Detroit

Een 23-jarige Nigeriaan heeft gisteravond een kleine explosie veroorzaakt op een vlucht tussen Schiphol en de Amerikaanse stad Detroit.

In eerste instantie maakte luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines bekend dat hij vuurwerk had afgestoken. De Amerikaanse regering bestempelde het incident echter al snel tot 'poging tot terrorisme'.

Kort voor de landing in Detroit klonk in het vliegtuig een knal, vergelijkbaar met een champagnekurk of een ballon die wordt doorgeprikt, verklaarden passagiers tegenover CNN. Ooggetuigen zagen vervolgens vlammen en rook opstijgen van de zitplaats van de Nigeriaan, waarop paniek uitbrak. Drie mensen, onder wie de dader, liepen brandwonden op.

De Nigeriaan werd kort na de ontploffing overmeesterd door een passagier. Medepassagiers en bemanningsleden slaagden erin het vuur te doven met brandblussers en dekens. Ze sleepten de dader naar de voorkant van het vliegtuig, weg van de andere passagiers.

Na zijn daad zou de man verklaard hebben dat hij handelde in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda. Pete King, een lid van de nationale veiligheidscommissie van het Huis van Afgevaardigden, zei dat de Nigeriaan voorkomt in databases die verband houden met terrorisme. "Ik denk dat hij inderdaad banden met al-Qaeda heeft'', zei King. "Zijn naam kwam vrijwel direct tevoorschijn.''

De dader heet volgens Amerikaanse media Abdul Farouk Abdulmutallab. Hij volgt een technische studie in Londen.

De man was in de Nigeriaanse stad Lagos op KLM-vlucht 588 naar Schiphol gestapt. In Amsterdam stapte hij over op een andere vlucht, zonder opnieuw gecontroleerd te worden, stelt CNN. Volgens zijn visum reisde hij naar de VS voor een religieuze ceremonie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.