Home

Achtergrond

'Minder veredeling eiwithoudende gewassen'

Kweekbedrijven steken veel minder geld in de veredeling van eiwithoudende gewassen.

Dat komt omdat het areaal in de EU fors is gekrompen waardoor de kweekbedrijven minder inkomsten krijgen uit royalties.

Kweekbedrijven steken alleen geld in veredelingsprogramma’s als ze er geld mee kunnen verdienen, zei Ton Wouda, productmanager bij veredelingsbedrijf Limagrain Nederland, op een bijeenkomst van het Productschap Akkerbouw in Den Haag. "De veredelingsinspanning in proteïnegewassen wordt nu geschat op ongeveer een derde van het niveau van zes jaar geleden."

In 2004 telde de EU 49 kweekprogramma’s voor eiwithoudende gewassen, zoals erwten, bonen, lupinen, linzen en sojabonen. Wouda: "Dit jaar hebben de veredelingsbedrijven nog maar 20 kweekprogramma's voor proteïnegewassen. Ik verwacht dat dat in vijf jaar weer gehalveerd is."

Wouda vindt dat de kweekbedrijven al veel hebben verbeterd aan de eiwitgewassen. "Maar we zitten wat betreft opbrengst en stevigheid bijna aan de limiet van wat mogelijk is. Bij soja gaat die ontwikkeling verder dankzij genetische modificatie. Dat zou bij proteïnegewassen ook moeten gebeuren. Met de klassieke veredeling komen we bij de eiwitgewassen niet veel verder. Maar genetische modificatie is duur. Daar stappen de kweekbedrijven alleen in als het areaal voldoende groot is, zodat ze hun investeringen terug kunnen verdienen."

Wouda stelt dat de opbrengst bij eiwitgewassen met 50 tot 60 procent omhoog moet, om de concurrentie aan te kunnen met andere eiwitbronnen, zoals soja. "En het is een voorwaarde dat de kweekbedrijven wereldwijd hun royalties op hun rassen kunnen innen, ook als telers eigen zaaizaad gebruiken. Want kweekbedrijven lopen royalties mis."

Wouda denkt dat de vraag naar eiwitgewassen verder groeit. "Wereldwijd neemt de vraag toe met ongeveer 5 procent per jaar. Meer dan 80 procent van alle plantaardige eiwit is afkomstig van de sojaboon, waarvan het grootste deel genetisch is gemodificeerd."

Of registreer je om te kunnen reageren.