Home

Achtergrond

Minder lage kwaliteit graan in Australië dan verwacht

De regenval van de laatste maand heeft ervoor gezorgd dat een gedeelte van het Australische tarwe alleen nog maar geschikt is als voertarwe.

De Australische graanhandel Elders Toepfer Grain (ETG) verwacht echter dat de hoeveelheid graan dat weggaat als veevoer kleiner is dan verwacht was.

Naast de tarwe die geleden heeft onder het slechte weer gaat er ook veel gerst weg als veevoer. "We hebben op dit moment nog geen grote kwaliteitsvermindering van tarwe gezien", zegt Mark Thiele, agrarisch directeur bij ETG.

Elke keer dat er regen valt tijdens de oogst, komen er bij Thiele berichten binnen dat er miljoenen tonnen voedertarwe bijkomen. "Uiteindelijk blijkt die angst elke keer onterecht te zijn en is de kwaliteit van het meeste tarwe gewoon goed."

Als de weersomstandigheden in Australië niet verslechteren, komt de hoeveelheid voedertarwe uit op 100 of 1.000 ton en volgens Thiele niet op miljoenen tonnen. "Wat er uiteindelijk op de markt van voedergraan gebeurt, is afhankelijk van de zomeroogst", zegt de ETG-directeur.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.