Home

Achtergrond

Minder geslaagden, minder geld

De rijksbijdrage aan universiteiten zal in de toekomst veel minder afhangen van het aantal geslaagden dan nu.

Dat heeft onderwijsminister Ronald Plasterk deze week aan de Tweede Kamer gemeld. Het gaat om een Algemene Maatregel van Bestuur die hij uitwerkt in vervolg op zijn 'Strategische agenda voor het hoger onderwijs' van ruim twee jaar geleden.

Nu hangt de subsidie nog voor dik de helft af van het aantal bachelor- en masterdiploma's. De studenten moeten niet alleen een diploma halen, maar ook binnen de normale tijd afstuderen. Als ze dat later doen, krijgt de universiteit een kleiner bedrag. Bij de hogescholen is deze maatregel al van kracht.

De onderwijsinstellingen krijgen behalve geld op basis van het aantal afgestudeerden ook bedragen op basis van de aantallen eerstejaars, plus nog een vast bedrag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.