Home

Achtergrond 4 reacties

Miljoenen extra voor natuur

De invoering van een nieuw subsidiestelsel voor natuur- en landschapsbeheer kost het ministerie van LNV 23,3 miljoen euro extra.

Ook is LNV dit jaar miljoenen extra kwijt aan Dienst Regelingen (DR) en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Dat blijkt uit de stukken bij de Najaarsnota, die minister Wouter Bos (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Kamer debatteert woensdag over de nota.

Het toekennen van subsidies voor natuur- en landschapsbeheer is sinds 2007 een taak van de provincies. Tot nu toe voerden zij daartoe de bestaande subsidieregelingen SN en SAN uit.

Met ingang van 2010 geldt een nieuw Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Boeren moeten daarbij individueel subsidie aanvragen. Ook moeten ze jaarlijks om uitbetaling van de subsidie vragen, bij indienen van de gecombineerde opgave.

Met het SNL wordt een vereenvoudiging van de regels (ook voor de boeren) beoogd. Maar de invoering van het nieuwe systeem is complex, aldus de toelichting bij de Najaarsnota, en gaat gepaard met hogere uitvoeringskosten.

De bijdrage aan DR in 2009 wordt met bijna 8 miljoen euro verhoogd, voor "werkzaamheden op het domein van agroketens en visserij". De VWA ontvangt 7,5 miljoen euro van LNV, vanwege het uitstel van de geplande tariefsverhoging tot 1 juli 2010 en gederfde inkomsten door het roodvleesconvenant.

De nota vermeldt verder dat de EU-bijdrage aan de blauwtongvaccinatie is vertraagd door controle van de ingediende declaratie. LNV ontvangt de gevraagde 9,1 miljoen euro daardoor later.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de boer inruste

  ja er wordt weer subsidie gegeven
  dan kunnen teminste de amtenaren
  blijven zitten ,ennadenken hoe ze weer
  wat regeltjes kunnen verzinnen om de
  tijd door te komen ,blijf vooal zo doorgaan de boeren kunnen er naarkijken doch aankomen niet

 • no-profile-image

  Leen

  De lak is weer eens duurder dan de brief.

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Ik denk zelfs dat het de bedoeling is dat het lastig is. Dan kunnen de ambtenaren over drie jaar weer zeggen het moet anders en dan hebben ze weer een jaar werk. Want laten we eerlijk zijn, ze zitten er voor zichzelf en niet voor de agrariers.
  Iedere enigszins kritische ambtenaar bij Dienst Regelingen was allang opgestapt als hij naar het algehele nut van zijn functie zou kijken.

 • no-profile-image

  gert

  Ach ja,daar is altijd geld voor,maar het is voor boeren heel lastig om er voor in aanmerking te komen,gezien de voorwaarden

Of registreer je om te kunnen reageren.