Home

Achtergrond 3 reacties

Milieuclub mag maaiende boer niet zomaar moordenaar noemen

Een melkvee- en managehouder uit Baarn mag door de plaatselijke milieuclub geen vogelmoordenaar meer worden genoemd.

De Stichting Behoud Eemvallei moet haar aantijgingen aan het adres van de boer in vijf kranten rectificeren en moet een rectificatie ook minimaal twee maanden lang op de eigen website publiceren. Dit heeft de rechter in Utrecht uitgesproken in een kort geding dat veehouder Arie Zonneveld had aangespannen.

Hij werd sinds begin mei van dit jaar door de stichting aan de schandpaal genageld, omdat iemand van de stichting meende te hebben gezien dat Zonneveld bij het grasmaaien slachtoffers maakte, en dat in een periode dat ter plekke nog niet mocht worden gemaaid. De stichting alarmeerde ook de gemeente, die een opsporingsambtenaar op Zonneveld afstuurde. Dat resulteerde in een maaiverbod, maar dat werd de volgende dag weer opgeheven door de gemeente Baarn. De gemeente oordeelde dat de aantijgingen ongegrond waren. De stichting bleef echter tegen de veehouder ageren. De druppel voor Zonneveld was het moment dat de stichting een persbericht stuurde naar het blad Dier en Milieu. "Eerst dacht ik: laat maar waaien," zegt Zonneveld. ”Maar zo kwamen de onterechte beschuldigingen onder ogen van degenen die ons allemaal controleren. Dat pikte ik niet."

Hij spande een kort geding aan tegen de vereniging en werd gisteren door de rechter in het gelijk gesteld. Dankzij zijn rechtsbijstandsverzekering kon de procedure eenvoudig worden aangespannen. "Ik wist zelf wel dat ik niets fout had gedaan, maar nu is mijn naam tenminste ook gezuiverd. Want die beschuldigingen deden toch wel zeer, vooral omdat ik zelf ook een weidevogelliefhebber ben", zegt Zonneveld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dit is natuurlijk van de gekke. Als men ziet (of denkt) dat er bij het maaien veel weidevogels op een bedrijf overstuur kunnen gaan dan gaat men gewoon met die boer praten. Blijkt het onverhoopt iemand te zijn die meent nergens rekening mee te hoeven houden dan kan er altijd nog bezien worden wat voor mogelijkheden er zijn. Dit is natuurlijk een volkomen idiote actie die alleen maar verlies kan opleveren. Weidevogelbeschermers die op zo'n manier tekeer gaan moeten een verbod krijgen om nog ooit een voet over de sloot te zetten!

 • no-profile-image

  realist

  Milieclubs zijn de taliban van Nederland. Als je grond gebruikt om planten te willen oogsten, dan ben je al een misdadiger. Altijd schuldig, want zij hebben de Waarheid !

 • no-profile-image

  Vraag

  Dit is een mooie uitspraak. Zijn er toch nog rechters die niet zomaar meehuilen met de milieu en dierenvrienden...
  Een eerste goede stap! Jaren geleden heb ik getracht aangifte te doen tegen een dierenbeschermingsclub omdat ze de tekst "Vlees is Moord"tijdens een demonstratie meevoerden. De agent die ik aanspraak werd boos op me.... Maar ja, wat wil je ook met zo'n burgemeester die voor alle verantwoording wegloopt?

Of registreer je om te kunnen reageren.