Home

Achtergrond

Melkveebedrijf in Nijeholtpade

In het Friese Nijeholtpade staat een kopromp-boerderij van 49,5 hectare te koop. De boerderij kan worden uitgebreid naar 93 hectare (volledig eigendom).

Alle grond ligt rondom de boerderij. Ook de grond waarmee het bedrijf kan worden uitgebreid ligt direct tegen de huiskavel. Dat maakt deze locatie aantrekkelijk voor melkveehouders die hun bedrijf moeten verplaatsen en op zoek zijn naar een nieuwe locatie met voldoende grond, zegt makelaar Olof Kroes van Agriplaza Friesland.

De gemeente Weststellingwerf voorziet geen problemen om het bouwblok te vergroten naar 1,5 hectare en de AMvB waaronder het bedrijf draait, geeft ook geen problemen. Boeren die veel koeien willen gaan melken moeten wel een nieuwe ligboxenstal bouwen. De huidige ligboxenstal is daar te klein voor. Die kan echter wel heel goed worden gebruikt voor het jongvee, zegt Kroes.

De ligboxenstal is 26,5 bij 21 meter en gebouwd in 1987. Hij is opgetrokken in rode steen met halfsteensmuren (zijgevels) en spouwmuren (voor- en achtergevel). De topgevels zijn van damwandprofiel. In 2001 is in de zijgevels windbreekgaas gemonteerd. De stal heeft 71 ligboxen. Daarnaast zijn er twee krachtvoerboxen. De stal heeft stalen spanten en een Venturi-nok. Onder de boxen en de roostervloer zit een mestopslag van zo’n 600 kubieke meter. De overige mestopslag (400 kubieke meter) zit onder een van de twee kuilplaten

De oorspronkelijke boerderij is gebouwd rond 1900 en voor het laatst rond 1998 gerenoveerd. Deze schuur heeft houten bintwerk, het dak is rietonderschoten en is met rode golfplaten gedekt. In deze schuur staan het jongvee en de kalveren. Het jongvee staat op roosters met daaronder 75 kubieke meter mestopslag. Voor het jongvee zijn 27 jongveeboxen beschikbaar. Daarnaast zijn er drie strohokken, een afkalfstal en een stal voor de jongste kalveren met 8 eenlingboxen.

Het huis is tegen de oorspronkelijke schuur aangebouwd en heeft een voortuin (met vijverpartij) op het zuidoosten. De woning is gebouwd in 1965 en gerenoveerd. Op de begane grond zijn een woonkamer, woonkeuken, badkamer en toilet. Daarnaast is er nog een kelder met daarboven een kantoor, die ook als slaapkamer gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers (met inbouwkasten). De woning heeft dubbel glas en het zadeldak is bedekt met een zwarte, gebakken pannen.

Het bedrijf kent geen beperkingen in verband met de Ecologische Hoofdstructuur of Natura 2000, aldus de makelaar. Wel liggen enkele percelen in een waterwingebied (de gebouwen liggen erbuiten), maar daar heeft de eigenaar geen noemenswaardige beperkingen van. De huidige veehouder heeft diverse pakketten voor agrarisch natuurbeheer, maar die lopen eind dit jaar bijna allemaal af.

De boerderij staat in Zuidoost-Friesland, niet ver van de provinciegrens met Drenthe en Overijssel. Nijeholtpade telt circa 440 inwoners. In het dorp zijn een basisschool, een multifunctioneel centrum, een ijsbaan en diverse verenigingen. Wolvega en Oldeberkoop liggen 7 kilometer van het bedrijf. Heerenveen ligt 10 kilometer van de boerderij.

Meer informatie:
Agriplaza Friesland, Olof Kroes, 06 – 51 24 31 88 (www.agriplaza.eu )

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.