Home

Achtergrond 3 reacties

Melk kan weer overal opgehaald worden

Een vrachtwagen van zuivelcoöperatie FrieslandCampina haalt de melk op bij melkveehouder Henk van Veldhuizen uit het Gelderse Bronkhorst.

FrieslandCampina kon maandag op enkele plaatsen geen melk ophalen vanwege de sneeuwval, maar vandaag konden vrachtwagens volgens een woordvoerder overal komen. Maandag lieten enkele veehouders hun melk weglopen. Zij hebben FrieslandCampina gevraagd om compensatie. De coöperatie beslist later of de boeren inderdaad worden gecompenseerd. Foto Theo Kock

Voor Walter Claesen is het de ultieme kick: een dik pak sneeuw en dan met de pony voor de arrenslee door het landschap rijden. De twaalfjarige Mérens-pony heeft hij op scherp gezet. "Maandag waren we in de bossen op de Utrechtse hevelrug, maar dat was toch wel zwaar voor de pony. Maar op een harde ondergrond glijdt het zo weg." Claesen heeft de arrenslee op de kop getikt in het voormalige Oost-Duitsland. De slee is ongeveer een eeuw oud, maar doet het nog prima. Foto William Hoogteyling

Werner Donselaar heeft vanwege de barre conditie van de wegen sneeuwkettingen aangebracht op zijn zelfrijdende voermengwagen. "Zonder sneeuwkettingen kan ik niet bij mijn twaalf klanten komen. De wegen zijn zo diep in het plattelang van Oost-Groningen niet gestrooid en er is ook geen noemenswaardig verkeer. Donderdag werd ik overvallen, en dat gebeurt me nu niet meer", verklaart Donselaar die sinds een jaar een eigen voermengbedrijf heeft. Wanneer er sneeuw valt tijdens het rijden, loopt hij toch een achterstand op. Donselaar besloot vanwege de slechte weersvooruitzichten daarom bij een viertal klanten genoeg voer te mengen voor twee dagen. Foto Koos van der Spek

Keurmeester Albert Bakker van keuringsdienst NAK neemt monsters van het Engels raaigraszaad bij Ten Have Seeds in het Groningse Scheemda. De monsters wijzen uit of het zaad volgend jaar nog verkocht mag worden. "Het is nu even rustig vanwege de kerstvakantie", zegt Heijo ten Have. "Vandaar dat we nu het zaad laten keuren. De uitslag volgt over veertien dagen." Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Johan

  Het lijkt me toch ook dat er van de veehouder verwacht mag worden dat'ie z'n erf, en eventueel de toegangsweg daartoe, sneeuwvrij en dus toegankelijk maakt voor de RMO?

 • no-profile-image

  hoi

  Tuurlijk worden zij gecompenseerd! FrieslandCampina heeft een haalplicht voor de melk!

 • no-profile-image

  Jopie Goudt

  Ben zelf ook RMO chauffeur ,gewoon overal de melk opgehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.