Home

Achtergrond

Meer verlies voor bloembollenbedrijven

Het inkomen dat uit bloembollenbedrijven wordt gehaald is voor het tweede jaar achter elkaar negatief uitgevallen.

Dit blijkt uit gegevens van landbouw economisch instituut LEI. Grote oorzaak is de recessie waardoor vanuit het buitenland weinig vraag is naar bloembollen.

Het aantal bedrijven met bloembollen daalde de afgelopen jaren van 2.710 in 2000 naar 1.790 in 2009. Daaronder vallen 880 bloembollenbedrijven. Die bloembollenbedrijven bezitten het grootste areaal bloembollen. Deze bestaan voornamelijk uit de teelt van tulpen en leliebollen.

Juist bij de tulpen en leliebollen is de prijs in 2008 volgens het LEI hard onderuit gegaan door de recessie. De naweeën daarvan zijn in 2009 nog merkbaar. Daarnaast is er een overaanbod aan tulpen als gevolg van de hoge opbrengsten in 2009. Het resultaat is een prijs die 15 tot 20 procent lager uitvalt dan in 2008.

Bij de leliebollen is de situatie iets minder dramatisch, doordat het areaal daarvan met bijna 700 hectare afnam ten opzichte van 2008. Toch is de prijs nog steeds ondermaats. Over het geheel schat het LEI dat de opbrengsten per hectare met 4 procent dalen.

Het uiteindelijke resultaat van de lage prijzen is dat het inkomen uit het bloembollenbedrijf uitkomt op min 52.000 euro. Dat was vorig jaar nog min 16.000 euro. De rentabiliteit van de bedrijven zakt daardoor naar 79 procent. De opbrengst per 100 euro kosten ligt op 79 euro.

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.