Home

Achtergrond 2 reacties

Meer transgene gewassen kan wereldhandel verstoren

Het aantal commercieel geteelde transgene variëteiten zal in 2015 zijn gegroeid naar ruim 120.

Nu worden er zo’n 30 variëteiten van gewassen geteeld die genetisch zijn veranderd.

Dat staat in een rapport van het Joint Research Centre, het onderzoeksinstituut van de Europese Commissie. Het aantal genetisch veranderde sojavariëteiten kan volgens het JRC groeien van 1 naar 17 in 2015. Bij mais groeit het aantal transgene variëteiten van 9 naar 24. Koolzaad gaat van 4 naar 8, katoen van 12 naar 27, rijst van 0 naar 15 en bij andere gewassen groeit het aantal transgene variëteiten van 7 naar 31.

Klaus Schumacher, hoofd van de economische dienst van het Duitse graanhandelsbedrijf Toepfer International, verwacht dat deze groei van transgene variëteiten zal leiden tot verstoring van de wereldhandel. Volgens Schumacher zijn er in het verleden veel incidenten geweest waarbij in de EU resten van transgene gewassen zijn gevonden in geïmporteerde producten. Dit jaar is transgene mais gevonden in partijen soja.

Dat leidt tot grote schade bij de exporteurs die hun lading dan niet mogen lossen in de EU. Schumacher: "Het aantal meldingen van resten van GMO is opgelopen tot meer dan honderd meldingen alleen dit jaar."

Als er meer transgene variëteiten wereldwijd worden verbouwd neemt de kans toe dat er resten worden gevonden in GMO-vrije producten. Schumacher: "Dat kan de wereldhandel verstoren omdat er veel tijd zit tussen de toelatingen in de EU en die in de VS. Zo werd de transgene maissoort MON 88017 al in 2005 toegelaten in de VS. In de EU gebeurde dat pas in oktober dit jaar."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Han

    Laten we in Europa eens de rug recht houden. Geen GMO 's dan is het risico voor de handelaar, die het maar moet zien te regelen met de leverancier. Laten we ons niet voor de kar van de multinationals spannen en onze flora, fauna en het welzijn van mens en dieren overleveren aan het WTO GELOOF. Aan de ene kant het milieu sparen "Kost wat het Kost" en aan de andere kant alles in het werk te stellen het milieu te verkrachten.

  • no-profile-image

    Arie

    Allemaal mooi en aardig beste Han maar het risico overlaten aan de handelaren is een vlag die niet opgaat. De handel is de voorbije maanden gewoon gestopt met de import van soja uit de VS. Drie maal raden wie de rekening daarvan gepresenteerd krijgt. Ik zal je helpen, het zijn de handelaren niet...

Of registreer je om te kunnen reageren.