Home

Achtergrond 1 reactie

Meer recht op bundeling en fusie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) stelt na onderzoek vast dat supermarkten geen economisch machtsmisbruik maken van hun sterke positie bij de verkoop van komkommers, paprika’s, uien, brood, aardappelen en appels.

In de wereld van komkommers, paprika’s en uien houden de supermarkten verhoudingsgewijs wel het meeste marge over. Het is een misleidende mededeling omdat in absolute termen boeren en tuinders al heel lang een bijzonder lage prijs krijgen. Een hogere marge op bijna niks is nog altijd niks.

De macht van supermarkten is volgens de NMa geen probleem omdat de supermarkt niet machtig genoeg is eenzijdig de prijzen te verhogen om de winst te maximaliseren.

Het onderzoek is een goede stap naar een transparante markt. Een markt verloopt alleen goed wanneer alle partijen, van producent tot consument, inzicht hebben in de markt. In de praktijk is dit een onhaalbaar doel omdat juist met een gebrek aan informatie bij de andere schakel geld wordt verdiend. Wanneer de consument in sommige gevallen negen maal meer betaald voor een product dan de teler ooit voor hetzelfde product ontving, doemt de vraag op of de NMA boeren en tuinders niet wat meer ruimte kan bieden tot bundeling.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ronald Kalter

    Klip en klaar is dat de supermarkten hun sterke positie misbruiken door dan mischien niet de prijzen te verhogen wat zeker ook gebeurd, maar zeker zijn ze in staat om bij de inkoop hun macht te misbruiken ten kost van de kleine producent die dan ook bescherming door de wet nodig heeft tegen hen.

Of registreer je om te kunnen reageren.