Home

Achtergrond

Meer geld voor energiebesparing in bedrijf

Bedrijven die in 2010 investeren in energiebesparing kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) in totaal 150 miljoen euro fiscaal terug krijgen.

Het EIA-budget is daarmee 5 miljoen euro hoger dan in 2009. Er is onder meer extra voordeel voor glastuinders die investeren in LED-verlichting of transportleidingen voor CO2.

Met de EIA krijgt een ondernemer gemiddeld zo’n 11 procent van het investeringsbedrag terug via de belasting. In totaal kunnen ondernemers binnen de regeling voor 1,4 miljard euro investeren in energiebesparing

De Energielijst is per 1 januari 2010 vernieuwd. Die biedt diverse voordelen voor de land- en tuinbouw. Zo komt er meer geld beschikbaar voor glastuinders die hun kas verlichten met LED in plaats van TL-verlichting. Daarnaast kunnen tuinders geld terugkrijgen als ze investeren in transportleidingen voor CO2 naar kassen.

Ook klimaatbesparingssystemen en warmte-terugwinningsinstallaties in bedrijfsgebouwen staan op de Energielijst. Daarvoor komen bijvoorbeeld boeren die zonnepanelen aanleggen op hun stal of schuur in aanmerking. Ook warmte-terugwinningsinstallaties bij de melktank of bij WKK installaties komen in aanmerking voor het belastingvoordeel.

Ook het verbranden van biomassa komt in aanmerking voor belastingvoordeel. Er moet sprake zijn van een verbrandingsinstallatie die vrijwel geheel draait op biomassa, zoals mest, bermmaaisel, energiegewassen of voedingsresten.

Daarnaast blijft het in 2010 mogelijk om voor bedrijfsgebouwen waarvan het energielabel met minimaal twee stappen is verbeterd, EIA aan te vragen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.