Home

Achtergrond

Meer Brabantse grondaankopen onder de loep

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant gaan alle grondtransacties van het afgelopen half jaar controleren op fouten.

Provinciale Staten hebben het provinciebestuur daartoe donderdagavond gedwongen naar aanleiding van een reeks fouten die is gemaakt bij de koop van 32 hectare grond van bouwbedrijf Heijmans.

De provincie moet in rap tempo gaan controleren of gekochte grond door twee taxateurs op waarde is beoordeeld, of er mogelijk sprake is van staatsteun en of de betrokken gemeente is geïnformeerd. Het zijn precies de zaken die fout gingen bij de in opspraak geraakte miljoenendeal met Heijmans.

Bouwbedrijf Heijmans bood de grond in maart aan wegens ernstige financiële problemen door de kredietcrisis. De Zuidelijke Rekenkamer uitte vorige week het vermoeden dat de provincie Noord-Brabant zich met de transactie mogelijk schuldig heeft gemaakt aan verboden staatssteun. De Rekenkamer oordeelde dat de betaalde 9,5 miljoen euro ver boven de gangbare prijs voor agrarische grond ligt.

Volgens een eerste contra-expertise die gedeputeerde Onno Hoes donderdagavond onthulde schoot de methode die provinciale taxateur gebruikte weliswaar aanzienlijk tekort maar heeft de provincie vermoedelijk niet teveel betaald.

De meeste partijen in Provinciale Staten verweten het provinciebestuur donderdagavond dat zij niet direct zijn geïnformeerd over de miljoenendeal. Oppositiepartijen als GroenLinks en SP menen dat Gedeputeerde Staten de politieke gevoeligheid hebben onderschat. Gedeputeerde Hoes bleef dat ontkennen.

Provinciale Staten menen bovendien dat de provincie groot risico loopt met 6,5 hectare grond op de locatie Kloosterstraat in Den Bosch die waarschijnlijk te duur is betaald. Een verlies van bijna 1 miljoen euro dreigt.

De gedeputeerde ging wel opnieuw diep door het stof vanwege de overige kritiek. "Meer dan een beetje dom'', noemde hij de reeks fouten die zijn gemaakt. Ook de reactie op de bevindingen van de Zuidelijke Rekenkamer en de commotie in de pers was door emoties kort door de bocht, erkende hij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.