Home

Achtergrond 9 reacties

Media niet beknotten

Minister Gerda Verburg heeft met collega Ab Klink (volksgezondheid) het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren per brief gevraagd terughoudendheid te betrachten in de berichtgeving over de ruimingen wegens Q-koorts.

Zij geven daarmee een verkeerd signaal af. Zij laden niet alleen de verdenking op zich de pers te willen beknotten in hun werk, zij doen dat ook in praktijk: Verburg heeft een "eenmalig mediabezoek aan een te ruimen bedrijf" georganiseerd. Door die constructie lijken zij de media te hinderen in hun verslaggeving. In 1997 gebeurde iets soortgelijks rondom de varkenspest: de journalistenvakbond NVJ won toen een principezaak tegen het ministerie.

Beknotting werkt snel averechts. Media kunnen heel goed, en moeten ook zelf afwegen hoe zij verslag doen van ingrijpende gebeurtenissen. Dat is hun dagelijkse werk. Ieder medium doet dat op zijn manier. Ook – in dit specifieke geval zeker – het Agrarisch Dagblad weegt dagelijks de berichtgeving. Het is de taak van de krant een tragedie op de voet te volgen en de werkelijkheid onder ogen te brengen, hoe verschrikkelijk ook. Vanzelfsprekend gebeurt dat met aandacht voor persoonlijk leed. De redactie neemt en draagt die verantwoordelijkheid – daar heeft zij geen brief voor nodig.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Sterkte toegewenst voor alle betrokkenen!!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het precies beste TFWC. De welbewuste 'nalatigheden' bij het omgaan met de Q-koorts en nog veel meer laakbaar handelen (kijk ook maar eens in de jongste Argus van 'de Faunabescherming', die gister op de mat viel!) zullen op den duur Verburg de nek gaan kosten. En iedere dag dat deze moordlustige Iron Lady haar sporen door de stallen en levens van de geitenhouders kan trekken, wordt de kans alleen maar groter dat dit debacle ook het Waterloo van het CDA zal gaan worden. Misschien wordt 2010 dus wel een heel mooi jaar!

 • no-profile-image

  TFWC

  Pure censuur ja, en hoe meer je het verstopt hoe harder het boven zal komen. Verburg graaft hiermee haar eigen graf, dat zal later wel blijken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Feitelijk zou de WERELDPERS moeten worden ingelicht over de smerige manier waarop in dit land een minister van LNV vier jaar lang het verdomde om iets tegen Q-koorts te doen, daardoor medeschuldig is aan méér dan tien sterfgevallen en nu de geitenhouders de nek gaat omdraaien om een ijskoude sanering ten behoeve van het agri-grootkapitaal door te voeren. Ik weet zeker dat talloze fotojournalisten daar ook graag bijpassende plaatjes bij willen schieten! Kunnen meteen de Normen en Waarden van het CDA nog maar eens tegen het schouwlicht gehouden worden!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het zou interessanter zijn als de pers Verburg en haar topambtenaren eens een tijdje met de verborgen camera zou gaan volgen. Dan pleegde ze misschien spontaan euthanisie!

 • no-profile-image

  zwalker

  Er gebeurd niks op dit forum. Kennelijk vinden al die boeren het wel prima dat de landelijke pers geen aandacht schenkt aan hun eigen ondergang. En dat terwijl de moordbrigades van het CDA onder het bewind van Verburg en Klink dagelijks huishouden en hele families ten gronde richten. Lekker solidair volkje hoor: boeren! Bah!

 • no-profile-image

  beetje respect

  Geen censuur op de pers, ongelimiteerd hun gang laten gaan. Straks de camera mee in de verbrandingsoven voor mensen (crematorium) en mee in de kist. Alles moet tegenwoordig toch kunnen ?? Hoe gaat eigenlijk een abortus en een euthanasie bij de mens ? We willen toch graag alles zien ?

 • no-profile-image

  laat zien wie er de

  Wat is dit voor flauwekul ben zelf 3 keer geruimd 2 keer met mijn kippen en 1 keer met mijn varkens dus weet er best over mee te praten bij mij was de media alle keren ook op de stoep geweest maar heb ze de deur gewezen het is mijn bedrijf en ik maak uit wie wel of niet welkom Je verliest alleen maar

 • no-profile-image

  coby

  Er is inderdaad nauwelijiks media aandacht voor de ruimingen. Ik vind me dat wat: er worden duizenden drachtige dieren de dood ingejaagd en niemand steekt een poot uit. Waar hebben we tegenwoordig nog journalisten voor?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.