Home

Achtergrond

Makelaars goedkoper door lastige markt

De prijzen die moeten worden betaald aan makelaars en taxateurs zijn in het derde kwartaal van dit jaar met ruim 2 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De daling hangt volgens het CBS samen met de afnemende woningverkoop, teruglopende opdrachten op de onroerendgoedmarkt en de toegenomen onderlinge concurrentie. In de eerste helft van dit jaar wisselden 35,4 procent minder koopwoningen van eigenaar. In het derde kwartaal was er sprake van een daling van 31,4 procent.

Klanten betaalden voor de begeleiding door een makelaar van het aankopen van een woning 4,5 procent minder in het derde kwartaal. Hulp bij de aankoop van een bedrijfspand werd 2,9 procent goedkoper. De begeleiding van de verkoop van een woning was gemiddeld 1,3 procent lager, terwijl hulp bij verkoop van een bedrijfspand net zo duur was als een jaar eerder. De prijs van taxaties lag gemiddeld 4,6 procent lager.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.