Home

Achtergrond

Lokale weerstand CO2-opslag blijft groot

Minister Jacqueline Cramer (VROM) en haar collega Maria van der Hoeven (Economische Zaken) hebben gisteravond in Brendrecht de ongerustheid over ondergrondse CO2-opslag allerminst kunnen wegnemen.

Tijdens een onrustige en emotionele bijeenkomst in theater Het Kruispunt bleek dat de inwoners van de Zuid-Hollandse plaats fel gekeerd blijven tegen het proefproject.

"Ik heb niet de intentie dat ik u kan overtuigen, maar ik wil u uitleggen waarom we dit besluit hebben genomen'', zei Cramer aan het begin van de bijeenkomst. "Hoe u het ook wendt of keert, elk onderzoek toont aan dat het veilig kan. Die veiligheid staat voorop, dan maakt het niet uit of er vijfhonderd of een paar duizend mensen wonen'', vulde Van der Hoeven aan.

Bewoners en de lokale politiek zijn van meet af aan tegen de proef, waarbij Shell de kooldioxide uit de eigen raffinaderij in de Rotterdamse haven onder de grond van Barendrecht mag opslaan. Het project moet bijdragen aan de milieudoelstellingen. De Barendrechters vrezen echter de risico's van het gas en denken dat de waarde van hun huis daalt. In een poging die angsten weg te nemen, lieten Cramer en Van der Hoeven extra veiligheidsonderzoeken uitvoeren en gaven half november uiteindelijk groen licht.

Dat besluit kwamen beide bewindslieden dinsdag toelichten aan de lokale bevolking, maar de bijeenkomst draaide vooral uit op een welles-nietes-spelletje. Is het project veilig? Waren de aanvullende veiligheidsonderzoeken wel onafhankelijk? Bewoners menen van niet, de ministers vinden van wel. Onder af en toe boegeroep probeerden Cramer en Van der Hoeven hun betoog te houden.

Ook gedeputeerde Erik van Heijningen van de provincie Zuid-Holland en wethouder Simon Zuurbier waren aanwezig. Zuurbier sprak van een nuttige avond. "Het moet de ministers nog maar eens duidelijk zijn geworden dat hier absoluut geen draagvlak voor de proef is. Wij blijven ons verzetten tegen de plannen.'' Van der Hoeven op haar beurt was duidelijk; zij blijft samen met Cramer bij haar eerdere besluit.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.