Home

Achtergrond

Logische stap zuivelreus

FrieslandCampina sluit zes vestigingen in Europa. In totaal gaan 624 arbeidsplaatsen verloren.

In Nederland gaan de kaasverpakkingslocaties in Drachten en Tilburg dicht, de kaasfabrieken in Dronrijp en Tilburg en de afdeling waar koffiemelk wordt verpakt in Leeuwarden.

De reorganisatie omvat verder aanpassingen in Duitsland en België. In totaal gaan 624 arbeidsplaatsen verloren; in Nederland verdwijnen 405 banen. Het zijn zeer forse aantallen en het verlies van werkgelegenheid is een hard gelag voor al die medewerkers. Maar de ingreep van FrieslandCampina was te verwachten. Niet eens zozeer gezien de economische omstandigheden, maar vooral als uitvloeisel van de fusie van Friesland Foods en Campina.

Het nieuwe bedrijf heeft helder hoe na de samensmelting optimaal geproduceerd kan worden. Het is een logische stap in dit proces en waarschijnlijk ook niet de laatste ingreep. De gematigde reacties van de vakbonden wijzen erop dat FrieslandCampina een weloverwogen en bedrijfeconomisch gezien juiste beslissing neemt.
De verwachting dat FrieslandCampina na 2015 – het einde van de quotering – fors meer melk gaat verwerken, doet daar niets aan af. Daarbij zijn deze locaties niet plots weer nodig: FrieslandCampina zal dan op strategische plekken de capaciteit uitbreiden.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.