Home

Achtergrond

Lof voor Britse actie in vaccinatie blauwtong

De vaccinatie tegen blauwtong 8 is in Groot-Brittannie dit jaar fenomenaal verlopen.

Dat heeft ertoe geleid dat blauwtong nauwelijks meer een bedreiging vormt voor de Britse veehouderij.

Dat zegt voorzitter Jonathan Barber van de National Sheep Association. "Het is een ongelofelijke prestatie dat een sector dit niveau van succes bereikt tegen een akelige ziekte. Het feit dat zich dit jaar geen gevallen van blauwtong hebben voorgedaan, kan op het conto geschreven worden van alle betrokkenen in het vaccinatieproces, van de fabrikanten tot de veeartsen en vooral de boeren zelf."

Barber onderscheidt vooral de schapenhouders in het oosten en zuidoosten van Engeland waar de blauwtong zich in 2008 het sterkst openbaarde. "In deze delen van het land is de vaccinatiegraad meestal boven de 90 procent uitgekomen. Dat betekent ook dat een barrière voor de ziekte is opgeworpen voor het noorden en westen van het land waar meer veeteelt voorkomt. Het belang van wat de boeren hebben gedaan kan niet genoeg op waarde worden geschat."

Of registreer je om te kunnen reageren.