Home

Achtergrond 3 reacties

Link antibiotica en MRSA

In de kalversector is een directe link tussen het gebruik van antibiotica en het voorkomen van de resistente bacterie MRSA.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van landbouw. Op kalverbedrijven waar meer antibiotica wordt gebruikt, komt meer MRSA voor. Meer dieren per hok, een hogere leeftijd, de aanwezigheid van andere dieren op het bedrijf blijken ook een stijgend effect te hebben op het voorkomen van MRSA.

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven waar koppelbehandeling met antibiotica wordt toegepast meer MRSA hebben dan andere bedrijven.
Uit het onderzoek blijkt tevens dat bij grote zeugenbedrijven (meer dan 500 zeugen) meer MRSA voorkomt dan op kleine bedrijven. In de varkenshouderij lijkt ook verband te zijn tussen het gebruik van antibiotica, de hygiënestatus, de aanwezigheid van vleesvarkens op het bedrijf en de aanvoer van gelten en het voorkomen van MRSA. Dit werd in het onderzoek echter niet significant vastgesteld.

Besmettingsgraad

In Nederland is 81 procent van de vleeskalverbedrijven, 68 procent van de zeugenbedrijven, 35 procent van de pluimveebedrijven en 2 procent van de melkveebedrijven besmet met de diergerelateerde MRSA ST398.

Omdat de MRSA een risico vormt voor mensen die veel in contact zijn met besmette dieren moet de bacterie worden bestreden. De bacterie MRSA vormt tevens een indicator voor het voorkomen van andere resistente bacteriën.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjan Dokelaar

  Dit werd reeds voorspeld in Elsevier recent:

  <>

  Het is natuurlijk ook dom. Het enige dat je creëert met de huidige medische praktijk is schijnveiligheid voor korte termijn baten.

  Maar in werkelijkheid creëeren we een chemische dam om ons heen terwijl ons lichaam (en dat van de dieren) achterblijft, en de ziekten onderwijl sterker worden in hun strijd tegen de chemische bestrijdingsmiddelen.

  Er is geen ruimte meer voor het aangaan van vriendschappen met de bacteriën. De atheïstische manier van denken die de wetenschap eigen is laat geen ruimte voor onvoorzienbare vernieuwing.

  De vijand wordt sterker en sterker, en wij worden slapper en slapper.

  Totdat die chemische dam barsten gaat vertonen.

  Zonder problemen overwinnen geen vooruitgang. Het credo van Rotterdam is sterker door strijd.

  Het leven is geen gevecht. Je kunt niet op een wolk naar het succes toe drijven.

  Daarom is genetische manipulatie voor 'beoogde' resultaten zo immens schadelijk voor onze toekomst.

  Hoe kan je als leven zijnde nu boven het leven staan, begrijp je dat dan niet?

  Het is vluchten voor de problemen, terwijl de problemen accumuleren.

  De huidige medische praktijk is dus niet slim. En dit zijn dus de eerste echte bewijzen.

 • no-profile-image

  berende

  dit is al jaren bekend dat de dieren opgefokt worden met antibiotica en wat de gevolgen er zullen zijn. maar niet getreurd er er met die informatie geen donder gedaan,en gaan we met zijn alle er aan ten onder.

 • no-profile-image

  slim

  zet eens zoveel mensen bij elkaar op zo'n kleine ruimte , dan zal het niet verbazingwekkend zijn dat er allerlei ziektes uitbreken, dus..................????????

Of registreer je om te kunnen reageren.