Home

Achtergrond 9 reacties

Limburg-Noord: aanpak Q-koorts chaos

De veiligheidsregio Limburg-Noord verwijt de ministers Gerda Verburg (Landbouw) en Ab Klink (Volksgezondheid) chaos en onduidelijkheid bij de bestrijding van Q-koorts.

Voorzitter en burgemeester van Venlo Hubert Bruls heeft dat vandaag in Den Bosch gezegd na bestuurlijk overleg met gemeenten, politie bestuurders van de provincie, vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, de GGD's en de Voedsel- en Warenautoriteit over de praktische uitvoering van de ruiming van drachtige geiten wegens de Q-koorts.

Als vertegenwoordiger van 21 Limburgse gemeenten noemde Bruls het ongekend dat de ministers vorige week maatregelen hebben aangekondigd waarvan was te voorzien dat ze deze week achterhaald zouden zijn. Het is volgens hem vervolgens schandalig dat de Tweede Kamer op woensdag informatie krijgt over aanvullende maatregelen en de burgemeesters die pas een dag later ontvangen. "We worden niet goed geïnformeerd. Onze GGD heeft meer vragen dan antwoorden'', zei Bruls desgevraagd tegen het ANP. De regio voelt zich tot dusver niet serieus genomen. "Terwijl ze ons hard nodig hebben.''

"Wíj gaan over de bestrijding van infectieziekten. We zijn in staat om deze crisis te controleren. We hebben dat bewezen in het geval van de grieppandemie. '', zei Bruls. "Er zijn te veel overleggen. Ik wil de regie en die ga ik pakken ook'', dreigde hij.

De burgemeester wil bovendien van het ministerie van Landbouw duidelijkheid over de datum dat de ruiming ten einde is. Bruls zegt dat 15 januari eerst als deadline is genoemd, maar dat die datum onhaalbaar is. "We moeten snel schoon schip maken. Elke onduidelijkheid geeft onzekerheid voor omwonenden en boeren.''

In minder scherpe bewoordingen beaamde burgemeester Herman Klitsie van Oss de kritiek op de informatievoorziening. "Het is een ingewikkeld proces, maar ons is informatie toegezegd en ik heb daar vertrouwen in.''

Het ministerie van Landbouw organiseert vrijdag in vier getroffen regio's bijeenkomsten met bestuurders over de ruiming van geiten. Ze worden bijgepraat over het plan van aanpak. Burgemeesters van gemeenten in Brabant en Limburg waren uitgenodigd op het provinciehuis in Den Bosch.

De operatie begint zaterdag met de identificatie en taxatie van drachtige geiten op drie van in totaal zestig besmette bedrijven. Op maandag worden de eerste geiten gedood en afgevoerd. Burgemeester worden individueel geïnformeerd als besmette bedrijven in hun gemeente worden geruimd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pieter jan

  ja dit vindt ik ook. De boeren zitten hier niet vrolijk bij met de kerst. Laten we hen de rust gunnen om een en ander te verwerken, zodat er geen kootwijkerbroek toestanden komen. 8

 • no-profile-image

  sandra

  gelukkig heeft de media besloten zich vanaf zondag aan de media code te houden en geen boeren lastig te vallen.
  Burgemeesters hebben besloten dat niet vanaf de weg gefilmd mag worden.

 • no-profile-image

  john

  wat een waardeloze titel: wat een mediaspektakel wordt hiervan gemaakt. Laat de boeren nu de komende maand met rust en laat de mensen hun zware werk doen.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Het is stil op de kerstforummarkt vandaag. Zou iedereen Q-koorts hebben of zouden alle schapenhouders bezig zijn om hun beestjes op het droge te krijgen? Want morgen zijn ze niet meer te vinden in twee en een halve meter sneeuw. Wat dat betreft hebben de geitenhouders mazzel, want er loopt geen geit buiten. Zodat RVV en VWA morgen dus kunnen uitroepen: "vooruit met de geit!" Hopelijk meldt er zich, behalve Rowdy Jetze Plantema, niet een dierenarts om dit vuile werk te klaren. En als Verburg zich iets gelegen laat liggen aan de Provinciale Staten van Limburg en de Nederlandse Dierenartsen, dan wordt het misschien toch nog een vredige kerst. Zélfs voor het CDA!

 • no-profile-image

  herkauwer

  In het diepste geheim schijnt Salpeter Balkenende vanmiddag besloten te hebben dat er komende week één geit en één kool gespaard mogen worden. Die dienen dan ter verlevendiging van de KABINETSKERSTSTAL die door Noud Wellink en Gerrit Zalm op de bevroren Hofvijver zal worden geplaatst en waarin Ab Klink (als os) en Gerda Verburg (als ezelin) mogen figureren. Verder gaan Balkenende zélf, Wouter Bos en Andre Rouwvoet de stal verlevendigen als de drie onwijzen uit het oosten.waarbij zij op Indische Olifanten door de Haagse porseleinkast zullen rijden. Dat leek hen wel een leuk grapje nu het hele land dankzij hun wanbeleid buiten westen ligt. De rol van Maria wordt door Rita Verdonk vertolkt, Ahmed Aboutaleb mag Jozef spelen en ons Camieleke is het kindeke Jezus. Aan een passend kribbeke wordt momenteel door een Timmerman van de PvdA geknutseld. Het moge duidelijk zijn dat land en volk deze kerst weer een kool gestoofd zal gaan worden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Eindelijk een burgemeester met ballen! Al zal LNV zich er weinig van aantrekken want zij weten donders goed waarom ze het doen. IJskoude sanering van een hele sector in het belang van het oppermachtige agri-industriële complex. Daarom werd die ziektekiem immers verspreidt. En daarom duurde het zo vreselijk lang en moesten er eerst doden vallen voordat er besluiten genomen werden. En wat voor besluiten? En door wie? Hoeveel parlementsleden waren er trouwens in de kamer bij die stemming? En hoe was daarvan de verdeling over de partijen? Dat zijn vragen die er nu toe doen. En het is totalitair om eerst te gaan ruimen en dan pas te gaan kijken naar wat LNV en Volksgezondheid allemaal fout gedaan hebben. Maar die haast is geboden om de sector zo snel mogelijk een gevoelige slag toe te brengen, nietwaar
  Gerda? De nekslag komt dan volgend jaar vanzelf!

 • no-profile-image

  h

  Het fout informeren van de slachtoffers is pure taxtiek dit wordt bewust gedaan, mensen word wakker dit is pure manupulatie we hebben het zelf meegemaakt in de driehoek tijdens de mkz h

 • no-profile-image

  spotvogel

  Juist ja, herkauwer. waar spannen wij ons eigenlijk nog voor in? Die limbo's willen zich kennelijk door dat inherent onbetrouwbare LNV en CDA en LTO laten uitkleden. Wat je maar lekker vind met dit kouwe weer. Als ze maar weten dat die hele q-koorts er alleen maar toe dient om ruimte te maken voor megabedrijven en het verwijderen van hinderlijke marktsegmenten uit het agri-industriële landschap. Zoals geiten en schapen! Er is genoeg gezegd in wel tien forums dus als die mekkeraars niet willen lezen dan moeten ze maar voelen. Basta!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat is dat voor slap ge-o-h? Er moet komend weekend en daarna juist heel veel gefilmd en geinterviewd worden. Mensen haal al je talenkennis en charme en verdriet van stal als men jouw geiten komt ruimen. Laat de hele wereld, en vooral de miljarden moslims, weten hoe onze intens verziekte regering met volksgezondheid, veeziekten en geiten rotzooit om de grote industrieëlen ruimte te bieden. Schreeuw van de daken dat LNV al vier jaar van de Q-koorts weet, maar bewust heeft gewacht totdat de economische crisis weer voorbij zou zijn. Zodat het grote geld weer kan gaan rollen! Roep alle Q-koortsslachtoffers op tot het indienen van claims en vooral ook hen die doden te betreuren hebben. Zorg dat de hele wereld weet wat er in dit land dankzij het CDA mogelijk is geworden. VECHT! EN WIN!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.