Home

Achtergrond 11 reacties

Leiderschap

Waar is de leider die Boerennederland uit de crisis trekt?

Die vraag ontstond nota bene tijdens de Kerstdagen op foodlog.nl.

In het tv-programma Buitenhof ging het gisteren over falend leiderschap in ons land. Het gesprek zou gaan over zware dossiers als terrorisme op Schiphol, de Q-koorts en de AOW-crisis. Er waren ministers voor uitgenodigd, maar ze bedankten allemaal feestelijk voor de eer. Oud- en nu weer waarnemend burgemeester Ivo Opstelten (Utrecht, Rotterdam en nu Tilburg) vond dat raar en ongepast. Toen hij eenmaal de toon had gezet, vielen zijn gesprekspartners hem bij. Hoe is het mogelijk -vonden allen aan de Buitenhoftafel- dat bestuurders in onze snel veranderende wereld niet durven zeggen dat ze het soms domweg ook even niet weten?

Ik zat met verbazing te luisteren. Het zijn woorden die regelmatig uit mijn mond komen. Als je bijvoorbeeld 1 jaar geleden niet wist wat je met bijvoorbeeld Q-koorts aan moest, dan had je daar best voor uit kunnen komen en had het niet zover hoeven komen als nu. 'We' zijn niet achterlijk.

Kort voor kerst zat ik in de Efteling bij de rijkste boerenkoepel van het land en hoorde daar 2 uur lang toekomstverhalen aan waar ik weinig chocolade van kon maken. De oude roerganger nam afscheid en liet geen testament na. Dat bleek al een maand eerder in de Amsterdamse Rode Hoed.

En nu? Waar gaat het heen, als ministers boeren op de top van een mediahype geiten moet laten ruimen en de zakelijke leiders van Boerennederland hun mond houden terwijl boeren als ouderwetse Kremlinwatchers maar moeten raden wat hen te wachten staat?

Waait of stormt het in boerenland misschien ook bij gebrek aan leiderschap? Laat die vraag tussen Kerst en Oud en Nieuw eens 'inzakken'.

Op 4 januari volgt het eerstvolgende interview in de serie Waait of stormt het? Dan met een waarnemer van buiten de boerensector.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Robert BergenheneGouwen. Ik denk dat je de spijker op de kop slaat, als je stelt;"eerst je bedrijf en dan de groep (organisatie)." Hiermee zou het best kunnen zijn dat we niet de beste managers >bestuurders< aan het stuur hebben.
  @Anne Fryslan. Als je uit gaat van het feit dat Vrije Wereld Handel een economische wetmatigheid is zul je ook het resultaat hiervan moeten accepteren; Dat Nederland met zijn hoge (loon)kosten te duur is voor deze markt. Tevens moet je dan accepteren dat de milieu verwoesting door oerwoud kap en overbevissing door gaat. Tevens dat naar alle waarschijnlijkheid de armsten der aarde verhongeren. En tevens dat het rijke westen heel veel stappen terug zal gaan. Anders gezegd een herverdeling van middelen op de aarde.
  Deze golf beweging is niet nieuw, er zijn in het verleden verschillende hoog conjucturen vervangen door andere culturen

 • no-profile-image

  robert bergenhenegouwen

  Ik sprak deze week twee mensen uit de sector. Een komkommer collega teler en één iemand die als voorlichter actief is.

  Quote van de teler:

  Door mijn bestuurswerk heb ik het idee dat we in het bestuur stappen hebben gezet. Maar het heeft op mijn bedrijf productie gekost. Niet enorm veel maar er waren cruciale dingen anders gegaan als ik thuis was geweest in plaats van onder weg.

  Quote van de voorlichter:
  Goede bestuurders zijn niet altijd de beste telers. En op dit moment is er maar één ding belangrijk. Je bedrijf laten overleven. Je moet nu alle zeilen bij zetten om geen fouten in je bedrijf te laten onstaan.

  Beide quotes zijn verantwoordelijk voor het uitblijven van massa's telers die kans zien om zaken in de sector anders aan te vliegen.

  Dat gezegt hebbende wil ik kwijt dat er op dit moment in de voeding sector wel heel veel in beweging is. Dat gebeurt alleen niet altijd in de schijnwerpers.

 • no-profile-image

  Matthijs

  Ik denk dat het een terechte vraag is: waar is het echte leiderschap in Boerennederland? Zelf denk ik dan met name aan: zijn er mensen met visie? Ik denk dat ze er wel zijn, maar nog niet altijd gehoord worden. Met name de (kleinere) laten vaak een tegendraads maar helder en doordacht geluid horen terwijl, ook internationaal, de traditionele bonden veel gemengdere opvattingen tentoonspreiden, met name als het gaat om een liberale wereldhandel, om maar eens een dwarsstraat te noemen... Ik denk dat een club als de European Milk Board (EMB), die afgelopen jaar iets ongekends heeft teweeggebracht, een voorbeeld is van nieuwe en heldere opvattingen die breed gehoord zijn. Hun acties, of je jet met uitrijden van melk eens bent of niet, hebben directe invloed gehad op het beleid en zij hebben een positie weten te verwerven in de Europese politieke top. Ik vind dit een sterk iets omdat het laat zien dat boeren met samenwerken veel kunnen bereiken. Wellicht zal een samenwerking op andere niveaus, bijvoorbeeld bij het zelf vermarkten van voedsel, in de toekomst meer een trend worden, mijn insziens een goede ontwikkeling. Ik denk dan ook dat de boeren zelf hun leiders (kunnen) zijn, ze zijn prima in staat om, al dan niet met verenigingen, hun boontjes te doppen en hebben daarbij geen geldverslindende firma's, multinationals en andere bedrijven nodig

 • no-profile-image

  anne

  In reactie op mathijs ben ik van mening dat als je je ogen sluit voor de realiteit, je dat niet visie mag noemen. Het is eerder boerenbedrog. Ik vind het kwalijk dat vakbonden mensen op het verkeerde been zetten en ze luchtkastelen voorhouden.

  Liberalisering bijvoorbeeld is geen vraag van voorkeur of niet, maar is een economische wetmatigheid. Het gaat gewoon door ongeacht wat de politiek ervan vindt. De wereld wordt gewoon kleiner door internet, transport, mobieltjes etc. en de mensen beter geinformeerd en gebekt. Dat keer je niet. Leiderschap vraagt dan antwoorden op hoe hiermee om te gaan.

  Dat leiderschap zit wat mij betreft in de individuele ondernemer die daarop weet in te spelen. Grote leiders (al dan niet met snorretje) zitten we niet meer op te wachten, mensen laten zich echt niet meer zeggen wat ze moeten doen, hooguit nog in beperkt deel van NL.
  Ook dat is echter niet meer van deze tijd met geemancipeerde boeren en tuinders.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Ik denk - en hoop - dat we die met het soort snor dat jij bedoelt kunnen missen als kiespijn. Maar vertel, wat kan die individuele boer of tuinder in zijn eentje?

 • no-profile-image

  Marc van Heesch

  Waar is die leider? Wat gebeurt er achter de schermen? Journalisten laat het ons ajb zien (lezen)!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Die van Anne uit Fryslan vindt ik wel goed!! Geëmancipeerde boeren en tuinders? De betekenis ervan is vrij, vrijgelaten en vrijverklaard, alleen in het huidige systeem moet je het woord vogel ervoor zetten. In Duitsland hebben ze ontdekt dat het MKB toch wel een grotere rol vervult in de economie als de multinationals, die ongegeneerd personeel eruit knikkeren en massaal steun nodig hebben om te overleven. Stuur na Heintje, der Rudi en van Gaal ( of dat verstandig was??) een Europees denkende en gemütliche Hollander over de grens en smeed het ijzer als het heet is. Wees bereid om concessies te doen en gebruik de stemmen van de BRD om Europees beleid te innoveren. Herman Wijffels zou zo iemand kunnen zijn.

 • no-profile-image

  Han

  Matthijs ik ben het eens met je, dat boeren heel veel zelf kunnen ook, dat samen de zaak op pakken tot resultaat zal leiden. Maar waarom is het Samenwerken dat ze meer dan 100 jaar doen Mis gelopen?? Waarom moeten de verwerkende co-op's in eens Multinational worden en bv melk van niet leden in Rusland, China of where ever verwerken. de eigenaars, leden, leverantiers dragen wel het risico maar zien niets terug van de eventuele winst uit die landen. Hun melk geld hier bleek dit jaar net zo slecht te zijn als daar en omgekeerd geldt hetzelfde. Mijn gevoel (bewijs heb ik niet echt) zegt dat de directie een wedstrijd is aangegaan met collega multinational directeur, Wie is de snelt Groeiende, en dit weten ze perfect te verbloemen als ze de plannen aan bestuur en vergadering VERKOPEN. Het is voor de boer die al zijn tijd en kunde nodig is voor zijn bedrijf niet mogelijk deze voorstellen te doorgronden en gaat dus mee in de WAAN van GROOT is GOED. Voor deze stelling van groot is goed is nog geen bewijs geleverd, misschien heeft de huidige crisis wel het tegendeel willen aantonen. Wij willen / kunnen het alleen niet zien, omdat we en verkeerde benadering hanteren.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Robert, dus je zegt: de leiders zijn er, maar ze doen hun werk achter de schermen.
  Ik ben blij dat te horen. Dan hoeven we ons geen zorgen meer te maken.
  Of bedoelde je dat nou ook weer niet?

 • no-profile-image

  ajanssen

  Zeker door een VVD er nee laat ons die ramp niet weer overkomen

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen

  Het punt wat ik wilde maken is dat je als teler niet in staat bent aan de ene zijde met je bedrijf optimale resultaten te behalen en andere zijde de prijzen in de markt kan beïnvloeden. Beide processen horen bij ondernemerschap maar beide processen kosten meer dan 50% van de energie die een ondernemer in een project kan stoppen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.