Home

Achtergrond 1 reactie

Legionellachip TNO wint prijs

Een legionellachip, die TNO samen met waterbedrijf Vitens heeft ontwikkeld, heeft de innovatieprijs van de European Association of Research and Technology Organisations (Earto) gewonnen.

De prijs wordt vanavond voor het eerst uitgereikt in Brussel. De legionellachip maakt het mogelijk om binnen vier uur vast te stellen of er een bacterie in een waterleiding zit en of die bacteriesoort schadelijk is voor de volksgezondheid. Want hoewel onderzoekers lang hebben aangenomen dat legionella altijd ziekte veroorzaakt, hebben TNO, Vitens en het streeklaboratorium Kennemerland tijdens het ontwikkelen van de chip vastgesteld dat maar een zeer klein deel van de legionellastammen gevaarlijk is.

Zonder chip duurt het ongeveer een week voordat kweekjes in een laboratorium uitsluitsel geven over de aanwezigheid van legionella in waterleidingen. Dat leidt tot economische schade, want zolang er geen duidelijkheid is, sluit de gemeente een gebouw met mogelijk besmette waterleidingen af. Ook duurt het langer voor eventueel met medicijnen kan worden gestart. In 1999 kwamen 32 mensen om het leven door legionella op een tuinshow in Bovenkarspel.

TNO en Vitens verkopen de legionellachip via hun bedrijf Legyon.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  sander woudenberg

  Even wat geknipt en een reactie.

  een zeer klein deel van de legionellastammen gevaarlijk
  Er zijn ongeveer 50 stammen en er zijn er. 2 echt gevaarlijk en Pneunomie is de meest voorkomende.

  Dat leidt tot economische schade.

  Die ramp heeft geld gekost, voor de overheid. Maar k.. hoe leg ik dit uit!

  Laten we het er ophouden, dat een ex patient, hoe jong of oud dan ook. En geloof me er zijn kinderen die legionella gehad hebben. Er zijn dus niet alleen ouderen ziek geworden op die flora.

  Maar die expatienten, hebben met een hele vervelende nasleep te maken. Waar je zonder goede nazorg niet vanaf komt! En daar heb je psygoloog niet bij nodig maar een goede internist/mdl arts.
  Sander

Of registreer je om te kunnen reageren.