Home

Achtergrond

Leghennenbedrijven hadden goed jaar

Leghennenbedrijven behaalden dit jaar een fors beter resultaat dan vorig jaar.

Vleeskuikenbedrijven boekten ook een beter resultaat dan een jaar eerder. Dit blijkt uit gegevens over inkomens in de landbouw die landbouweconomisch instituut LEI heeft gepubliceerd.

Het LEI schat de opbrengsten van leghennenbedrijven uit consumptie-eieren 15 procent hoger dan een jaar eerder. De kosten dalen met 11 procent. Het grootste deel van die kostenbesparing zit in de voerkosten die 15 procent lager worden geraamd.

Overige kosten zijn iets hoger geworden, maar de belangrijke post van mestafzet is gedaald. Het LEI wijst op de komst van de verbrandingsfabriek voor pluimveemest in Moerdijk als belangrijke oorzaak van dit fenomeen. De afzetmogelijkheden voor pluimveemest zijn daardoor verruimd. Het inkomen uit het bedrijf van een gemiddeld leghennenbedrijf zal door deze gunstige ontwikkelingen bijna 200.000 euro stijgen tot 186.000 euro per bedrijf.

Vleeskuikenbedrijven

Vleeskuikenbedrijven hebben volgens het LEI een jaar met een gemengd beeld achter de rug. Begin dit jaar waren de prijsontwikkelingen gunstig. De kuikenprijzen stegen licht en de voerprijzen gingen omlaag. Die ontwikkeling was gunstig voor het saldo en de inkomens.
De afzet van kuikenvlees liep goed, als gevolg van de economische crisis, die er voor zorgt dat de consument op zoek gaat naar goedkope vleessoorten.

In de zomer liepen de voerprijzen als gevolg van gestegen graanprijzen iets op. Eind van het jaar gingen de voerprijzen weer omlaag, maar ook de opbrengstprijzen van kuikens kelderden.

Op jaarbasis komt het LEI uit op een 6 procent lagere opbrengstprijs. De voerkosten komen 12 procent lager uit en de eendagskuikens waren iets goedkoper. Een en ander resulteert in een saldo per opgezet kuiken van 24 cent; 4 cent meer dan een jaar eerder.
Het inkomen uit het bedrijf van een gemiddeld vleeskuikenbedrijf komt volgens het LEI uit op gemiddeld 35.000; 40.000 euro meer dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.