Home

Achtergrond 2 reacties

Lege eierschappen in winkels

Supermarkten hebben moeite om aan eieren te komen.

Verschillende supermarkten zitten nu zonder eieren. Ook voor de kerst was dat het geval. Door een krap aanbod kregen niet alle leveranciers het voor elkaar om op tijd te leveren. Het aanbod van eieren is erg krap, vooral doordat Duitse kooipluimveehouders massaal omschakelen naar alternatieve systemen. De productie ligt daardoor deels stil. Toch is er nog geen algemeen tekort aan eieren, stelt voorzitter Arend Mijs van de Anevei, de branchevereniging voor eierhandel en pakstations.

"Het is heel eenvoudig, als je je niet genoeg indekt om in de drukke kerstperiode te kunnen leveren, kun je in de problemen komen. Blijkbaar hebben bepaalde bedrijven de vraag onderschat." Daarnaast speelden de hoge prijzen een rol. De eierprijzen zijn afgelopen weken sterk gestegen en sommige handelaren die al langer geleden contracten hebben afgesloten komen in de problemen doordat de afgesproken verkoopprijs lager ligt dan de inkoopprijs.

Eierhandelaren delen die mening. "We zagen het aankomen", stelt Leon Clemens uit Bergeijk. "Er kwam zoveel vraag uit Duitsland, je wist dat het fout moest gaan. Zelf hebben we alles geleverd, maar een aantal Nederlandse ketens zat inderdaad zonder eieren. In Duitsland schijnen winkels tijdelijk kooieieren in het schap gelegd te hebben. Zeker voor de kerst is dat heel triest."

Ook eierhandel Van Zetten hoefde geen nee te verkopen. "Er is geen tekort, maar wel krapte. Wij hebben hard moeten werken om alles rond te zetten en als je dan geen strakke planning hebt lukt dat niet."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    lekkere

    Geen Eieren???? En WAAROM daalt de NOP notering dan ong. 40CENT afgelopen vrijdag? Jongens jongens van de grootwarenhuizen, doe AUB die oogkleppen af en leg gewoon goedkope kooieieren in de rekken in plaats van peperdure scharreleieren, de consument gaat u zeer dankbaar zijn, Er wordt toch ook niet alleen melk van koeien die op de wei lopen in de rekken gelegd!!! we leven immers toch al even in de democratie waarin iedereen de vrijheid heeft om te kiezen wat die wil en kan kopen/betalen. Dit is tenslotte wat de doorsnee consument maar al te graag wil in tijde van crisis ... eerlijk, veilig maar vooral goedkoop voedsel!!!

  • no-profile-image

    Zents Pluimveebedrijven bv

    De bedrijfsleider van de plaatselijke supermarkt aan de telefoon, of ik nog scharreleieren heb. Jawel mijnheer, dik 100.000 per dag, meer kleuren en gewichten. Mooi, komen we ze zelf wel in doosjes pakken. Als ik mijn keurige verkoopprijs noem, wordt het toch heel even stil. Bij zijn inkooporganisatie zijn ze toch goedkoper. Nou vreet ik een bezemsteel ! Beur ik in Berlijn de zelfde stuksprijs voor een half miljoen eieren per week op pallet die ze ook nog eens zelf komen halen. Zijn er nog handelaren die voor deze lage prijzen leveren, terwijl al langer dan een jaar dit er aan zat te komen na jaren van nauwlijks kostendekkende prijzen. Wordt de NOP prijs ook nogeens gedrukt door de Amsterdamnotering notabene hun verkoopnotering ! Om te weten te komen wat de toeslag op NOP moet zijn is van groot belang dat een flink deel eieren rechtstreeks de grens overgaat , daar wordt de prijs bepaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.