Home

Achtergrond 3 reacties

Le Maire: opzeggen GLB riskant voor Europeanen

De Franse minister van landbouw Bruno Le Maire denkt dat opheffing van het Europese landbouwbeleid (GLB) een groot risico is voor de Europeanen.

"Dat betekent niet dat we elke evolutie tegenhouden. We staan open voor elk voorstel voor hervorming, mits dat ons in staat stelt te voldoen aan het essentiële doel, dat is 500 miljoen Europeanen voeden", zegt Le Maire in de krant Le Monde aan de vooravond van een overleg met 22 EU-landbouwministers in Parijs.

Voor het overleg zijn Nederland, Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië en Malta niet uitgenodigd, omdat die landen bekend staan als voorstander van hervorming van het landbouwbeleid. "Het overleg is bedoeld om luid en duidelijk te bevestigen dat we voor een sterk GLB zijn. Het Verdrag van Rome van 1957 heeft de voedselvoorziening in Europa als doel gesteld. Dat doel is vandaag de dag van nog meer strategisch belang dan toen."

Volgens de Franse minister heeft het werkdocument waarin de Commissie een verder terugdringen van het landbouwbudget voorstelt geen officieel karakter. "Je moet de goede volgorde kiezen: eerst de politieke vragen stellen, dan nadenken over de financiële instrumenten die noodzakelijk zijn. In juli zijn we het met de Duitsers eens geworden, nu zijn we met 22 landen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wim

  Mooi dat hij het verdrag van Rome noemt. Daarin staat ook dat de primaire voedselproducenten aan de voedselproduktie een fatsoenlijk inkomen moeten kunnen verdienen.

 • no-profile-image

  Charly 's Devil

  In het land der blinden is Eenoog koning.
  Het EU-beleid heeft sinds de jaren 80 de landbouwtrein op een enkel spoor gezet. En sindsdien raast deze trein naar het land van de liberalisering. Nederland als handelsnatie is gebaat bij liberalisering van de wereldhandel. Dat wil niet zeggen dat de werkende mensen en de primaire producenten gebaat zijn bij liberalisering.
  Daar Nederlandse politici de tijden van de VOC verheerlijken, staan zij deze liberalisering voor. Samen met de huichelaar USA, die vrijhandel predikt maar de eigen landbouw én industrie van alles toestopt. Of althans dat slinks probeert, als niemand het maar ziet.
  Nu zijn er ook landen in de EU die geen oogkleppen op hebben en kijken naar de gevolgen van 30 jaar beleid voor de werkende mensen én primaire producenten. Zij maken een balans op voor de landbouw in hun land(en) en de gevolgen daarvan voor hun kiezers. Nee, zij lopen niet aan het lijntje van de USA, dat de laatste 8 jaren rampzalig is geweest voor de wereldeconomie en de wereldvrede. En dan kan Obama wel de nobelprijs hebben gekregen, zijn voorganger heeft hem een te verwerpen nalatenschap achtergelaten. Het is zeer verstandig om een balans op te maken en te overwegen: Moet de EU doorgaan met het volgen van een egoïstisch kapitalisme zoals de USA dat heeft voorgestaan tot in extremis. De eerste verschijnselen van een ommekeer in de USA zijn er met deze nieuwe president. Ook hij ziet het belang van de burger in armoede of die nu een werknemer of een werkgever is. De 22 landen vergaderen zonder onze landbouwminister, omdat het standpunt van Nederland wel heel duidelijk is. En aan dat standpunt twijfelen deze landen als zij rondkijken in hun eigen land.

 • no-profile-image

  boerke

  Zolang de Fransen in de EU zitten valt het voor ons waarschijnlijk wel mee en wordt de soep niet zo heet gegeten als die pvda boer uit oost groningen die zijn rechterzakken vult, en onze Mevr de minister ze ons menen op te moeten dienen!

Of registreer je om te kunnen reageren.