Home

Achtergrond 2 reacties

Laten uitlopen kippen eigen beslissing BPV

De biologische pluimveehoudersvereniging BPV heeft de beslissing om de biologische kippen in de Gelderse Vallei vanaf 1 januari weer naar buiten te doen op eigen houtje genomen. Dat bevestigt voorzitter Jaap van Deelen van de BPV.

"We hebben wel informatie ingewonnen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD)", aldus Van Deelen. "We hebben onze eigen risico-inschatting gemaakt en daarop een besluit genomen." Van Deelen motiveert het besluit ook met het oog op de afzet van biologische eieren. "Consumenten gaan er zonder meer van uit dat de dieren uitloop hebben. We moeten voorkomen dat dat vertrouwen wordt beschaamd.

De BPV adviseert wel om de kippen op bedrijven die minder dan 1 kilometer van een besmet bedrijf vandaan zitten te enten. Enten op alle bedrijven is onmogelijk omdat er te weinig vaccin is.

Pluimveespecialist Teun Fabri van de GD had liever gezien dat de BPV nog een maandje geduld had gehad. "Vanaf week drie is er entstof tegen Salmonella Gallinarum beschikbaar. Je zou dan alle dieren kunnen enten en dan kunnen ze tegen 1 februari weer naar buiten. Nu neemt de BPV toch risico."

Dat is ook de mening van NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel. "Je weet gewoon dat de bacterie nog in het gebied rondwaart. Ze willen bedrijven in de buurt van een besmet bedrijf dan wel enten, maar 1 kilometer is wel erg weinig."

Nieuwe uitloopbedrijven

De BPV stelt ook voor om geen nieuwe uitloopbedrijven toe te staan op minder 1 kilometer van bestaande uitloopbedrijven.
Zo zou onderlinge besmetting van de bedrijven door ongedierte tegen kunnen worden gegaan. Zo’n maatregel zou in de ogen
van de BPV een eerste aanzet kunnen zijn om te komen tot een betere structuur in de Gelderse Vallei.

NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel ziet echter niet veel in zo’n maatregel. "Hoe wil je dat regelen? Er zijn geen mogelijkheden om zo’n maatregel af te dwingen. We liepen nu al bij de maatregelen om de salmonella- en coryza-infecties in te dammen tegen allerlei beperkingen aan."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  KEA.Saleh

  Geachte heer,
  Ik ben geinteresseerd om e kopen als het te koop is, wij willen graag de vraag prijs weten AUB.
  MVG
  kea.Saleh
  0634774013

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Het probleem is gewoon dat de dichtheid aan pluimvee veel te hoog is op de Veluwe. Zolang je daar niets aan doet is er geen afdoende oplossing voor de ziekte problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.