Home

Achtergrond 3 reacties

Landbouwleiders zijn klimaatachterblijvers

De landbouw is veroorzaker, maar kan ook de oplosser zijn van het klimaat-probleem. Dat althans betoogt Sijas Akkerman. "Gebrek aan leiderschap is het probleem."

De klimaattop in Kopenhagen heeft geen goed plan opgeleverd om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. En dat terwijl zonder rigoureus ingrijpen het klimaat ontspoort. Met grote gevolgen voor onze beschaving en bijvoorbeeld de nationale en internationale landbouw.

Tegelijk hebben nog nooit zoveel politieke leiders zich uitgesproken voor een ambitieuze aanpak van klimaatverandering. Als al die leiders in eigen land hun grote woorden omzetten in daden, kunnen ze de komende jaren het verschil maken. Zeker als ze daar de sleutelsectoren bij betrekken.

De landbouw is een van die sleutelsectoren. Als veroorzaker, maar ook als oplosser van het klimaatprobleem. De landbouw is in Nederland verantwoordelijk voor circa 12 procent van de landelijke uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas). Ze draagt nog eens 8 procent bij door ontbossing voor veevoerproductie en landgebruik buiten Nederland. Tegelijk kan diezelfde landbouw uitstekend helpen bij het oplossen van het klimaatprobleem.

Dat vraagt om leiderschap! Allereerst van de landbouwvoormannen en -vrouwen zelf. Met kletspraatjes over gewassen en grassen die grote hoeveelheden CO2 opnemen helpt Albert Jan Maat (Financieele Dagblad 8 december) de sector niet verder. De graslanden die nu in Zuid-Amerika ontstaan, waren eerst oerwouden die veel meer CO2 opnamen. De FAO geeft aan dat als iedereen een dagje geen vlees meer eet, we 1 gigaton CO2-equivalent kunnen besparen! Hiermee maak je echt verschil.

Waarom pakt de sector de kansen en mogelijkheden niet op? Is het gebrek aan leiderschap? Alle grote veranderingen beginnen met ambitie. Met een punt op de horizon, geplaatst door échte leiders. Een honderd procent klimaatneutrale landbouw in 2023. Met een deltaplan om dat te realiseren. Laten we in 2010 dat punt gewoon zetten.

Sijas Akkerman is teammanager economie, landbouw, industrie Stichting Natuur en Milieu

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  Beetje aanmatigend om vanuit de zijlijn te roepen om leiderschap, maar zelf nog geen begin van een oplossing aandragen. Stijl Wilders zal ik maar zeggen. Dit artikel blinkt dus niet uit in een bijdrage aan oplossing. Beetje trieste constatering voor een club als SNM die zich zelf doorgaans nogal goed vindt.

 • no-profile-image

  Han

  Heer Akkerman als de landbouw de schuldige is zo u suggereerd dan graag aangeven waar het probleem ligt en hoe het op te lossen zonder dat anderen de vervuiling over nemen. Kassen sluiten zou en optie zijn, geen rookgassen meer maar hier heeft zijn excelentie W. Bos bezwaar tegen vanwege wegvallende export. Dan uw suggestie van de veeteelt aan pakken. o.K. weer Bos op onze weg Geen export en geen import dus geen werkgelegenheid in de havens.
  De productie aan soja en mais in bv. Brazilie zal niet dalen, want een ander land neemt de vlees en melk productie over. Zegt u ons maar hoe de landbouw hier zijn daadkracht moet inzetten om het milieu mondiaal te sparen. ik denk dat u eens moet nadenken over de wereld bevolking, minder monden = minder vraag = minder productie = minder vervuiling / afbraak. Dit is alleen een optie die geen politicus durft te noemen. Misschien was de Mexicaanse griep wel bedoelt om de vervuiling van de aarde een halt toe te roepen. Helaas onze snelle wetenschappers hebben deze aanval afgeslagen. Nu maar wachten op de volgende. Uw oplossing betekent stop met voedselproductie dus langzame uithongering van eerst de armsten.

 • no-profile-image

  gert

  Ja hoor de landbouw is weer verantwoordelijk voor alle problemen in de wereld,altijd maar weer naar de landbouw trappen,als de boeren eens een fatsoenlijke prijs voor hun producten vragen ,zijn dit soort mensen niet thuis.Bij de burger moet je niet aankomen met dit soort zaken ,want dit kost stemmen bij de linkse en groene partijen

Of registreer je om te kunnen reageren.