Home

Achtergrond 12 reacties

Lage melkprijs ook schuld melkfabriek

De melkprijscrisis is niet alleen de schuld van de handel.

De zuivelindustrie en de melkfabrieken zijn net zo zeer verantwoordelijk voor het feit dat de producten geen eerlijke melkprijs krijgen. Dat zegt Romuald Schaber, president van de European Milk Board (EMB).

"Iedereen die ervan uit gaat dat dumpprijzen kunnen worden voorkomen door de positie van melkfabrieken te verstevigen, heeft het verkeerd", aldus Schaber. Hij deed zijn uitspraken in het kader van de hoorzitting die de zuivelwerkgroep in Brussel vandaag hield met handels- en consumentenvertegenwoordigers uit de zuivelsector.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  De MVV, DDB en EMB, allemaal veel gebleer maar er gaat niks van uit. niks is onderbouwd. Veel leden hebben de spotmarkt gekozen voor een betere melk prijs, maar zo`n prijs moet je over langere tijd bekijken en niet van jaar tot jaar. Daarom staan ze nu te schreeuwen dat de prijs zo laag is.

 • no-profile-image

  zeeuws meisje

  EMB-meneer heeft zeker nog niet in de gaten dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod. Terwijl de vraag naar zuivelprodukten in 2009 enorm is gedaald presteren de meeste veehouders het toch nog om meer te melken, weet u wel wat verpoederen kost???
  Hoe bedoel je kortzichtig!

 • no-profile-image

  ieder zijn

  Gewoon de fabriek wat armer en de boer wat rijker, daar is toch niks mis mee, simpelweg omdat de fabriek geen gezin hoeft te onderhouden.

 • no-profile-image

  anne

  ja, als je nog levert aan een "melkfabriek" waarover die emb meneer spreekt kan ik me iets voorstellen bij zijn opmerking. Anders is het als je levert aan een cooperatie en deze ziet als verlengstuk van je bedrijf. dan spreek je ook niet in wij - zij, maar probeer je er gezamenlijk de schouders onder te zetten

 • no-profile-image

  happy

  Tuurlijk het is altijd de schuld van een ander. De melkboeren rijden maar beetje rondjes in hun veels te grote trekkers op een veels te dure grond en verwachten van iedereen dat zij maar moeten zorgen voor een betere melkprijs. Hoeveel uur besteed een melkveehouder nu zelf per maand om te bestuderen waar en vooral hoe er berer rendement behaalt kan worden ???

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Waarom deze opmerking meneer Toine, uit Uxheim ??? Ik begrijp het niet ? kunt u wat meer text en uitleg geven ? Ik wil graag wat van u leren!!!... Bij Voorbaat Dank !!! voor uw medewerking !!!

 • no-profile-image

  Han

  Schaber ziet het goed, als ieder fabriek c.q boer denkt de dumpprijzen op te lossen, door zijn productie te verhogen zal hij niet alleen zijn collega's maar ook zichzelf op de markt tegen komen. Waarom wil iedere agrarische verwerken zijn eigen concurent zijn??? Tot nu toe heeft alleen AVEBE de nieuwe weg ingeslagen van probeer niet meer te maken dan de markt met goed fatsoen aan kan, met alle risico's van dien.
  De zetmeelboeren nemen een groot risico dat bij plotselinge verbetering van de markt ze geen zetmeel hebben en dus het alternatief weer om de hoek komt kijken. Dit noem ik DURF en geloof in EIGEN KUNNEN.

 • no-profile-image

  fairmelker

  De zuivelverwerkers moeten doordat zij ons als melkveehouders een prijs belooft hebben uit een,,gewogen mandje"oftewel gelijkwaardig aan omliggende melkverwerkers;er alles aan doen met zijn alle om niet te veel uit te betalen.immers dit systeem heeft een vliegwiel effect als er goede uitbetalers/presteerders tussen zitten

 • no-profile-image

  toine

  laat die schaber zun klep hauwe en een paar koei meer melken

 • no-profile-image

  joep Brinkman

  08 dec 2009 22:38

  Gewoon de fabriek wat armer en de boer wat rijker, daar is toch niks mis mee, simpelweg omdat de fabriek geen gezin hoeft te onderhouden.

  Geplaatst door ieder zijn, deel

  Wat een onzin en de werknemers die er met tijdelijke contracten uitvliegen? om dat de marges te klein zijn? Het grootste gezeur komt van boeren die uit de Cooperatie zijn gestapt en nu op de spotmarkt zitten.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Klopt, denk maar aan al die geldverslindende ict-speeltjes op de kantoren en verhuizingen naar dure gebouwen. Dat kan ook wel wat minder. Er is vast veel meer te halen tussen boer en verwerker.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  @ Happy Boerke, proficiat !!! U begrijpt hoe de gemiddelde melkveehouder psychologisch en praktisch functioneert!!!... Het zijn de meest begenadigde deelnemers binnen de agrarische sector!!!... Omdat zij altijd grof geld verdiend hebben!!!... Konden zij het rekenen aan anderen overlaten. Maar afgelopen zomer zijn de meesten uit hun Doornroosjeslaap gewekt. En als iemand goed wakker is, kan dat tot positieve deugden leiden!!!... Bij Voorbeeld Rekenen!!!!!.....

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.