Home

Achtergrond 7 reacties

LTO: vergoeding acceptabel

Het ministerie van Landbouw en boerenorganisatie LTO hebben een overeenkomst bereikt over de vergoeding voor geiten die worden gedood vanwege de Q-koorts.

LTO noemt de vergoeding van 250 tot 600 euro per drachtige geit redelijk en acceptabel. Het is aan boeren individueel om de vergoeding te accepteren, legde portefeuillehouder dierengezondheid Toon van Hoof van de Land- en Tuinbouworganisatie vandaag uit.

De vergoeding hangt af van de kwaliteit van het dier en de aanwezigheid van ziekten op het bedrijf. Voor elk bedrijf valt de prijs verschillend uit. Gevolgschade omdat het bedrijf stil komt te liggen, is voor rekening van de boer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mien

  Vervolgschade niet vergoed. En vorig jaar had het kabinet zakken vol geld over voor de banken om deze te redden. En als er volgende week weer wat in deze branche gebeurd is er wel geld....
  Een groot schandaal, hier kan je nooit tegen werken/geld opzij zetten. Een zeer grillige overheid welke in een paar weken nu even het mes op de stroten zet van de geitenhouders.

 • no-profile-image

  ?

  Gevolgschade omdat het bedrijf stil komt te liggen, is voor rekening van de boer.

  Waarom dat dan? Zijn zij diegene die verkeerd hebben gehandelt soms?
  Dus de sector wordt gewoon opgedoekt.

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Beste Eric,
  realiseer je wel dat er meerdere bedrijven zijn die herhaaldelijk om vaccins hebben gevraagd om preventief te kunnen enten. Die vaccins kregen ze niet, dan kun je niet praten over een bedrijfsrisico, naar mijn mening. DAn mag de verantwoording wat mij betreft toch in die gevallen bij de overheid liggen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik denk niet dat het toeval is, maar hier wordt met geen letter of leesteken de Vogelgriep 2003 genoemd. Terwijl juist toen klip en klaar duidelijk werd dat de ziekte zich exact volgens de grenzen van de vooral beoogde Reconstructiegebieden verplaatste! Dat weet ik zeker omdat er bij een afdeling van het wageningse instituut waar ik toen werkte, een onderzoeksteam daatoe werd geformeerd! Ik ga ervan uit dat alle veterinaire ziekten sinds 1997 door of met medeweten van LNV zijn ingezet ter koude sanering van sectoren. En het zou mij niet verbazen als dat met medeweten van LTO gebeurde! Geitenhoudster begin je nu te begrijpen hoe de mestvork aan de steel zit? (Spotvogel:' de Pestvogels van Veerman', 2006)

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Natuurlijk is dat zo. Waarom denk je dat ze die enge Albert Jan Maat uit Brussel hebben getrokken? Die weet donders goed hoe de hazen lopen! En wat er is afgesproken in Europa.Wel eens opgelet wat hij voor stukken in de media zet? Stuk voor stuk van die dooddoeners die geen kwaad kunnen, maar waarvan de boeren denken: Kijk eens hoe de LTO voor ons opkomt. En ja.... veel boeren zijn nu eenmaal niet zo slim!

 • no-profile-image

  Eric

  Los van de discussie omtrent de hoogte van de vergoeding per geruimd bedrijf, ben ik het met LTO deze keer eens dat er een zeker ondernemersrisico bestaat indien met levende dieren wordt gewerkt. Dit risico openbaart zich in de kosten van leegstand en wederopbouw van de veestapel. Dezelfde procedure is gevolgd ten tijde van de varkenspest en de MKZ. Deze bedrijven hebben ook geen vervolgschade vergoed gekregen. Meten met twee maten kan dan ook niet aan de orde zijn. Het is verschrikkelijk voor de boerenbedrijven die hiermee te maken krijgen. Ik wens betrokkenen veel sterkte en met de schouders eronder hoop ik dat u weer een prachtige veestapel kan opbouwen, net zoals de varkens- en rudnveehouders die destijds met ruimingen te maken hebben gehad.

 • no-profile-image

  medelever

  zouden de ambtenaren de vergoeding ook voldoende vinden als ze hun auto tegen dagwaarde moesten inleveren, en dan een lange tijd geen auto mochten rijden,zonder vergoeding.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.