Home

Achtergrond 16 reacties

LTO: meer Nederlanders aan het werk in landbouw

LTO Nederland wil meer Nederlanders aan een baan helpen in de land- en tuinbouw.

Daarvoor heeft LTO samen met UWV-Werkbedrijf een plan uitgewerkt, zo meldt Nieuwe Oogst.

Het plan is bedoeld om in deze tijden van oplopende werkloosheid de inzet van buitenlandse krachten met tewerkstellingsvergunningen waar mogelijk te beperken. UWV en gemeenten gaan zich extra inspannen om tijdig geschikte werkzoekenden voor de agrarische sector beschikbaar te hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Buitenlanders zijn vaak beter gemotiveerd,er wordt al jaren geprobeerd meer nederlanders in de land -en tuinbouw aan het werk te krijgen maar het is trekken aan een dood paard!

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  lto kan alleen maar meer Nederlanders in de landbouw aan het werk krijgen als de bedrijven minder groot worden. Maar dat wil siemjan niet, want siemjan wil pochen met te grote bedrijven.

 • no-profile-image

  LANG LEVE

  WERKZOEKENDE. MOET JE WAT MINDER PER UUR VRAGEN EN JE EERST BEWIJZEN EN DAN OVER GELD PRATEN, ALS JE ZO ZEKER VAN JE KWALITEITEN BENT MOET DAT GEEN ENKEL PROBLEEM ZIJN, DAN KOMT HET UUR GELD WEL GOED.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe denkt LTO dit te bereiken? Meer viese handen banen met onregelmatige werktijden. Hier wacht echt geen Nederlander op. Wat hij wel is een controlerende of kantoor functie, zit hier de praktische boer op te wachten? Ik denk het niet!!
  Hier komt bij dat de meeste boeren voor het dure geld, goed gemotiveerd en hardwerkende mensen verlangen. Is dat de Nederlander?? De gedachte is goed en kan ik onderschrijven, maar de uitvoering kost de boer en loonwerker meer energie dan een uurtje langer zelf pezen met de gemotiveerde bemanning.
  Hier komt nog bij; Waar halen de meeste boeren het geld vandaan? Loon subsidie een soort Te werkstelling hier zal de WTO niet blij mee zijn.

 • no-profile-image

  Pietje

  Kijk de boeren denken weer eens niet al te slim. Uitleg : De grote boeren laten veel werk door buitenlanders doen die ze loon moeten betalen en tegelijkertijd gaan hun belasting centen naar de nederlanders die noodgedwongen thuis op de bank moeten blijven zitten. Ik zie de winst niet of de boer moet een egowist zijn. Verder brengen de buitenlanders veel grof geweld en inbraken en noem maar op al wat niet goed is, een grote verruwwing van de samenleving. Zeg BOER geld maakt niet gelukkig.

 • no-profile-image

  wg

  als het oorlog was zouden ze wel willen anders niet!

 • no-profile-image

  Harm

  Buiten de landbouw zijn nog genoeg banen die eventuele werkloze nederlanders kunnen vervullen. Maar meestal betreft het een baan waar gewerkt moet worden, of waar men in onregelmatige diensten de handen vuil krijgt. Ook met behoud van uitkering is er genoeg te doen. Maar het moet natuurlijk wel "passend" zijn. En daar zit dus het probleem. En dat geld ook voor de landbouw. Het werk van een boer is niet voor iedereen weggelegd, daar moet je haast een afwijking voor hebben.

 • no-profile-image

  lang leve

  in polen is het beter geregeld, geen werk geen probleem 3 maanden een uitkering. na 3 maanden geen werk ook geen uitkering dus eigen probleem moeten ze in nl ook doen.

 • no-profile-image

  wg

  dat moet je hier doen dan breekt de hel los

 • no-profile-image

  werkzoekende

  wat een lulkoek allemaal ,
  ik zoek mij rot in de landbouw naar een baan ,maar ik ben te duur ,ze hebben liever goedkope slaafjes uit ,uit,uit ui, ja je raad het goed----------Polen

 • no-profile-image

  gekke henkie

  Ik hoor hier mensen praten over te veel verdienen , moest maar minder vragen . Die praat ken ik . Vroeger veel zwaar werk gedaan bij boeren . Bij de meeste mocht je wat verdienen . Maar er waren er ook bij waar het altijd te duur was . Moer toen hun eigen kinderen groter waren en bij gingen verdienen hoefde deze niet voor niets te werken . Want wij zijn niet gek we gaan voor weinig geld niet bij een ander werken , werd er dan gezegt .Er zijn in de landbouw genoeg bedrijven die wel aan goed personeel kunnen komen . Bij werken horen ook sociale voorwaarden , het is niet alleen geld wat telt . In andere bedrijf sectoren houd men hier wel rekening mee . Anders krijgen ze ook geen personeel .De polen die nog moeten van armoede , komen ook niet meer als het hen beter gaat . Of ze willen meer verdienen en betere sociale voorwaarden . Het is maar net van welke kant je door de bril kijkt .Soms moet men zich zelf maar eens een spiegel voorhouden . En kijken waarom kan hij wel aan personeel komen en ik niet .

 • no-profile-image

  gert

  pietje precies,wat let je om flink wat nederlanders aan het werk te zetten,doe je best

 • no-profile-image

  Veehouder

  Welke boer kan nog personeel betalen! Alleen de zeer grote bedrijven, maar het personeel moet zeer gemotiveerd zijn, anders laat ze maar weg. De meeste kunnen goed praten maar de kennis is bij velen zeer laag. Het niveau op de bedrijven is hoog, er wordt veel te gemakkelijk over gedaan. De automatiesering vraagt zeer veel kennis! De bedrijven hangen met de computers aan elkaar. Voor de meeste boeren geen probleem, maar voor veel personeel is dit een groot probleem! Maar wie kan die hoge lonen nog betalen?

 • no-profile-image

  Leen

  Had dat 30 jaar eerder bedacht. Uitkeringen zijn te hoog en motivatie te laag. Deze uitkomst kan ik u na al bieden.

 • no-profile-image

  henk

  Als er werk wordt aangeboden voor langere tijd zijn er genoeg gemotiveerde nederlandse werknemers beschikbaar .

 • no-profile-image

  Han

  Ik wil niet veel zeggen, maar dat de Polen de voorkeur genieten boven de Nederlanders en Medelanders verbaast mij niet. Het heeft te doen met Werk motivatie. De Nederlander begint doorgaans eerst te lullen over Arbeidsvoorwaarden en wat zijn mijn Rechten. Plichten vergeet hij gemaks halve. Als zijn reistijd meer is dan X minuten graag tijd van de baas etc. De Pool die hier werkt, werkt voor CAO, anders conflict met de Rechter, hij is zeer gemotiveerd anders had hij vrouw en kinderen niet achter gelaten voor weken om in een bunckhouse te bivakeren.
  Zou best terug te voeren zijn op het verschil in werk mentaliteit tussen de verstedelijkte Nederlander en de Boeren wereld. Dat hier een verschil zit is gewoon zo. Alle Polen zijn ook niet geschikt om bij de (Nederlandse) boer en tuinder te werken.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.