Home

Achtergrond 6 reacties

LTO: graanprijs kan flink oplopen

De graanprijs kan flink oplopen de komende jaren als de productie terug zakt naar een gemiddeld niveau. Dat stelt Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

Haanstra baseert zich op de jongste oogstraming voor graan van de International Grains Council. Volgens de IGC verbruikt de wereld elk jaar meer graan. Voor het huidige seizoen 2009/2010 komt de IGC op een graanverbruik van 1.747 miljoen ton graan (exclusief rijst). Dat is 1,4 procent meer dan in seizoen 2008/2009. Haanstra: "Als je de jarenlange stijging van het verbruik doortrekt, dan komt het wereldwijde graanverbruik in 2010 uit op ruim 1.770 miljoen ton. Terwijl de laatste vijf jaar de wereld gemiddeld 1.688 miljoen ton graan heeft geproduceerd."

Haanstra realiseert zich dat in die vijf jaar ook 2007 zit, toen de wereldproductie erg laag was. "Maar in die vijf jaar zit ook de recordproductie van 2008 en de één na grootste graanproductie van dit jaar. Als er een jaar komt dat de graanproductie lager is dan gemiddeld zullen de voorraden fors krimpen. Dat heeft een sterk effect op de graanprijzen."

Haanstra hoopt voor de akkerbouwers dat de graanprijs gaat stijgen. "We hebben in 2007 opnieuw gezien dat graan de spil vormt in de akkerbouw en ook in de voedselvoorziening. Maar wij willen geen extreme schommelingen van de graanprijs, maar een stabielere prijs op een redelijk niveau. Daarom pleit LTO voor het invoeren van een flexibele bijmengverplichting van bio-ethanol in brandstof. Een graanoverschot kan dan gebruikt worden voor de productie van bio-ethanol."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Boerke of de heer Haanstra zijn voorspelling wel of niet uitkomt, de akkerbouwers moeten eens rekenen hoeveel de aardappel netto opbrengt en hoeveel de tarwe netto opbrengt. Daarna de conclusie trekken wel of geen uitkleed contract van de verwerkende industrie. Mocht inderdaad de graan prijs blijvend op een hoger niveau komen dan is daarmee de hele landbouw gediend. Want dan komen de grondloze melkveehouders in de USA in zwaar weer en de nu lege bedrijven zouden wel eens leeg kunnen blijven, de druk gaat van de intensieve teelten af. De enige verliezer zou wel eens het klimaat kunnen zijn, want het wordt nog aantrekkelijker om woeste gronden (oerwoud) in cultuur te brengen.

 • no-profile-image

  boerke

  Dhr. Haanstra heeft het in mijn ogen bij het rechte eind en in de markt is het nu al te zien, aantrekkende prijzen bij toegenomen produktie!
  Daarom kan ik niet snappen dat akkerbouwers zich nu zo door aardappel- en conservenverwerkers tegen de muur laten zetten (sorry beetje cru maar zo is het in mijn ogen wel) in prijsonderhandelingen en contractafspraken voor komend seizoen!
  Zaai toch graan lijkt mij veel profijtelijker als die uitgeklede schijnpapiertjes die in slechte jaren ook niets waard blijken!

 • no-profile-image

  frans

  de mecedessen kunnen weer besteld worden en maar blijven klagen dat er geen goede prijs is voor producten en maar subsidie binnen halen die boeren moeten eens zonder subsidie betaald worden

 • no-profile-image

  henk

  Dan moet Jaap snel zorgen voor gentech tarwe, dan kan de prijs weer snel naar beneden!!

 • no-profile-image

  optimist

  Maar henkie toch, omhoog met die prijzen. Het geld wordt steeds minder waard.

 • no-profile-image

  Akkerbouwer met groot

  Wees toch eerlijk Jaapie, hoe hoger de graanprijs des te beter elke boer financieel af is. Met de graanprijs gaan alle opbrengst prijzen mee stijgen en dat is toch wat wij allemaal willen: HOGE OPBRENGST PRIJZEN. en dan mogen de kosten ook stijgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.