Home

Achtergrond

LTO: Kamer moet plannen Q-koorts bijstellen

De Tweede Kamer moet voorkomen dat geiten en schapen die niet besmet zijn met de bacterie die Q-koorts veroorzaakt toch worden afgemaakt.

LTO Nederland heeft dat vandaag bepleit. De Tweede Kamer bespreekt vanmiddag de voorstellen van het kabinet om op grote schaal geiten en schapen te ruimen. De regering hoopt op die manier verdere verspreiding van de gevaarlijke Q-koortsbacterie te voorkomen.

Maar de boeren vinden het principieel onjuist om ook gezonde dieren af te maken. "Dat is bij eerdere crises in de landbouw gebeurd'', zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat, "en dat willen we nooit meer meemaken''.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft vandaag aangekondigd drachtige dieren die de bacterie niet bij zich dragen en die leven op gevaccineerde bedrijven te willen sparen. LTO vindt dat ook de drachtige dieren die niet besmet zijn en die leven op bedrijven waar de veestapel niet gevaccineerd is moeten blijven leven. Voorzitter Maat van LTO zegt goede hoop te hebben dat een meerderheid van de Kamer hem zal steunen.

Volgens grove schattingen van LTO zouden bij de plannen van de minister ongeveer 15.000 tot 20.000 dieren, vooral geiten, het leven laten. Maat denkt dat dit aantal met minstens de helft omlaag zou kunnen als de gezonde dieren, dat wil zeggen de dieren die de Q-koortsbacterie niet bij zich dragen, mogen blijven leven.

De Partij voor de Dieren, de Dierenbescherming en de beroepsorganisatie van dierenartsen (KNMVD) hebben hun steun al uitgesproken voor het plan van de LTO om de gezonde dieren te sparen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.