Home

Achtergrond 9 reacties

LNV gaat veel te ver met Natura 2000

Velen mopperen op de EU vanwege Natura 2000. Dat is ten onrechte, vindt Willem Topper. Hij wijst Den Haag aan als de bron van ellende rond het natuurbeleid. LNV gooit de hele boel op slot.

Er wordt wat afgeklaagd over Natura 2000. Uiteraard krijgt Brussel daarbij de volle laag, want daar zou dit allemaal vandaan komen. Maar tussen wat Brussel wil en wat Nederland er van maakt gaapt een groot gat. De opdracht was: wijs de aanwezige kwetsbare plant- en diersoorten aan met de daarbij horende leefomgeving en zorg dat die omgeving in stand blijft. Om die leefomgeving te beschermen mág u een beheerplan op stellen. Tot zover Brussel.

Weet u wat er nu zo bijzonder is? Er zijn in ons land twee Natura 2000-documenten. Er is er één voor de officiële correspondentie met EU en een versie voor gebruik. Uiteraard kennen wij alleen die laatste. Hierin staan tal van beestjes en plantjes die in veel gevallen wel ergens in Nederland voorkomen, maar waarvan ’buro LNV’ in Den Haag vind dat die op meer plekken zouden moeten komen.

Overal waar de grote tuinman LNV denkt dat er mogelijk ooit een plantje, kevertje of vlindertje zou kunnen komen, moet zijn leefomgeving alvast beschermd worden. Dit gaat veel verder dan de EU vraagt. Het zal voor u geen verrassing zijn dat de aanwijzing voor Natura 2000 vrijwel naadloos over het speeltje EHS valt. En dan is er nog het probleem dat van de wel aanwezige soorten niet is aangegeven waar deze zich in de gebieden bevinden.

De grote klap is nabij en die klap is niét de definitieve aanwijzing als Natura 2000-gebied, maar het in de wet vastleggen van de beheerplannen. Pas als een gebied definitief is aangewezen, kan iemand bezwaar maken. Die aanwijzing kan voor de rechter sneuvelen, maar dat beheerplan gaat niet meer weg!

Bijna alle andere landen hebben Natura 2000 allang klaar en daar kan men vrijwel gewoon verder leven. In Nederland gaat de hele boel op slot. Een ramp, niet alleen voor boeren, maar voor de hele economie. Maar het probleem zit hem niet in Natura 2000, het zit in dat gebouw aan de Bezuidenhout.

Willem Topper is Statenlid voor de VVD in Zuid-Holland

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wandelaar

  Die "Beheerplannen" worden beslist het grote struikelblok van N2000. Ik maakte het hier zelf mee met die arrogante Utrechtse ambtenaren die naar niets en niemand luisteren en gewoon datgene doen wat ze al in hun kop hebben. Zo moet het dus niet en zo jaag je de boeren de gordijnen in en wordt de natuur de klos, de pineut en het kind van de rekening. Gelukkig kwam Spotvogel ons te hulp, maar dan nog.....! Zo een belangrijke zaak moet in uiterste transparantie en met optimale inspraak tot stand komen. En daarvan is absoluut geen sprake!

 • no-profile-image

  kees krekels

  Weg met LTO!

 • no-profile-image

  edith

  Het is duidelijk:weg met dat LNV het gedonder moet afgelopen zijn,ambtenaren ontslaan en LNV onderschuiven bij EZ

 • no-profile-image

  G.T.van Houten

  Waarom doet de politiek hier dan niets aan.UIteindelijk nemen die de besluiten.

 • no-profile-image

  Boerenvriend

  Aan te bevelen is om het artikel in Trouw van 9 december van de heer Kees de Vré te lezen. Dit artikel, "De Stad bepaalt" haalt de mening van hoogleraar Auke van der Woud die waarschuwt tegen de natuurindustrie...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Oké Edith, dat roep ik al jaren en het was onder twee paarse kabinetten ook het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Maar kuip en konkelwerk van het CDA verijdelde dat! Mijn voorstel: LNV zo snel mogelijk ontmantelen en het landbouweconomische (dus agrarische) deel naar EZ, want daar hoort het gewoon thuis. En de natuurbescherming en het - beheer naar VROM. Mét onmiddellijke afschaffing van de Hobbyjagende Faunabeheereenheden als 'beheerders' en het herstel van het ecologisch verantwoorde natuur- en faunabeheer. Per direct!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Prima zoals jij het hebt uitgelegd Willem. Na ruim 40 jaar ambtelijke inzet voor Nb in ons land zou ik eigenlijk het moede hoofd moeten laten rusten, maar nestelde mij vanaf het vroege voorjaar en in eigen tijd als hinderlijk platje in de pels van de Provinciale Utrechtse Beheerplancie N2000 Botshol Abcoude. Dat gaf mij persoonlijk tijdens enkele avonden aardige verbaal-inhoudelijke verstrooiing en bevestigde tevens mijn gevoelens. Die overeen blijken te komen met hetgeen jij schetst! Ik riep al dertig jaar geleden dat bunkers niet meer van onze tijd behoren te zijn, maar nog altijd is het 'Kazemat Bezuidenhout' dé bedreiging voor een duurzaam leefbaar Nederland! Ontmantelen en opdelen dus die hele handel. En de minister? Ach, in Zwammerdam is er vast wel een baantje te vinden bij BREED! Want zij kan beslist wel een HARK vasthouden!

 • no-profile-image

  Thijs

  Dat LNV de grote boosdoener is dat was wel duidelijk. Nu weet LTO dit langzamerhand ook. Dit was voor de NMV een behoorlijke strijd. Maar de aanhouder wint, en kan LTO nog gaan proberen om zijn leden uit het moeras proberen te trekken. Eenheid maakt macht, dit betekent wel dat je niet voor de tegen standers gaan voetballen, maar met je eigen leden naar het goede doel. In het betaaldevoetbal zijn onderzoeken gaande naar omkoping, dit door de maffia voor gokpraktijken. Laten we hopen dat dit bij alle natuur en milieubeleid ook is goed onderzocht wordt wat er stink! Elsevier heeft er al vaak over geschreven, ik hoop dat er de dagbladen ook aan beginnen. Ze hebben nog wat goed te maken, want die hebben het ook flink verpest!

 • no-profile-image

  boerin

  Topper heeft gelijk maar wat gaat hij eraan doen? Iedereen weet onderhand wel dat de Natura 2000 wetgeving volstrekt uit de hand is gelopen waarbij het te beschermen belang van enkele rietjes in geen enkele verhouding staat tot de gevolgen. LTO houdt zich muisstil op een enkel artikel na in de oogst terwijl het 5 voor 12 is om ten strijde te trekken. Ja, dit lees je goed, LTO voormannen, het wordt tijd dat er een vuist wordt gemaakt. De beheerplannen zullen leiden tot rampzalige gevolgen en enorme schade. De crisis en herstel wet is mager lapwerk en een blammage voor niet alleen de wetgever maar ook voor de belangenbehartiger van de agrariers. Gaan jullie nu echt iets doen, en dan bedoel ik niet een de allerergste gevolgen uit de beheersplannen halen en de rest heeft pech, maar STRIJDEN!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.