Home

Achtergrond

Kritiek op voorlopig klimaatakkoord

Verschillende landen hebben felle kritiek geuit op het voorlopige klimaatakkoord dat de Amerikaanse president Barack Obama en een selecte groep andere landen in Kopenhagen hebben bereikt.

,,We kunnen dit document niet accepteren'', zei vertegenwoordiger Ian Fry van de eilandstaat Tuvalu tijdens de nachtelijke plenaire zitting van de klimaatconferentie.
"Het lijkt erop dat ons dertig zilverstukken zijn aangeboden om onze mensen en onze toekomst te verraden'', zei Fry. Door de klimaatverandering staat het water de eilandstaat Tuvalu in de Grote Oceaan tot aan de lippen. Tuvalu wil dat de deelnemers aan de klimaattop vastleggen dat de temperatuur in vergelijking met het pre-industriële tijdperk met niet meer dan 1,5 graden Celsius stijgt. In het voorlopige akkoord van vrijdag wordt van een temperatuurstijging van maximaal 2 graden uitgegaan.

Ook onder meer Cuba, Nicaragua en Costa Rica zijn boos. Ze vinden het onaanvaardbaar dat het de bedoeling is de tekst van het voorlopige akkoord zaterdagmorgen al in stemming te brengen. Aan een grondige bestudering van het document zijn ze niet toegekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.