Home

Achtergrond

Kredietwaardigheid Griekenland onder druk

Griekenland dreigt ten prooi te vallen aan twijfels over de kredietwaardigheid van de overheid.

Kredietbeoordelaar Fitch liet dinsdag weten staatsleningen van het land een lagere waardering te geven. Het bureau zet vraagtekens bij de daadkracht van de overheid om schulden terug te dringen.

Fitch is al het tweede kredietbeoordelingsbureau dat Griekenland een uitbrander geeft. Standard & Poor's verklaarde gisteren dat het niet waarschijnlijk is dat de nieuwe regering in het land het voor elkaar krijgt om het begrotingstekort en de staatsschuld blijvend terug te dringen.

S&P dreigde de schuldpapieren van Griekenland een lagere waardering te geven als de overheid haar uitgaven niet terugschroeft. Fitch gaat nu een stap verder. De waardepapieren voor staatsleningen met een langere looptijd hebben een waardering van BBB+ gekregen. Het is voor het eerst in tien jaar dat Griekenland geen A-rating heeft. Ter vergelijking: Nederlandse staatsleningen hebben een AAA-rating, de hoogste waardering die een lening kan krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.