Home

Achtergrond

Kraft Foods

Kraft Foods is het op twee na (Nestlé, PepsiCo) grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld. Het bedrijf is vooral actief met chocolade, koffie, snacks en kaas.

Het bedrijf is opgericht door James L. Kraft in 1903 als kaasbedrijf. Vanaf 1988 was Kraft onderdeel van Philip Morris, vanaf 2007 is het weer een zelfstandig beursgenoteerd bedrijf.

Kraft beantwoordt aan het Amerikaanse adagium groot-groter-grootst: 9 merken (Lu, Lika, Oreo, Jacobs, Maxwell House, Oscar Mayer, Philadelphia, Kraft en Nabisco) hebben elk een omzet van meer dan 1 miljard dollar, 50 merken genereren jaarlijks meer dan 100 miljoen dolllar (waaronder Europese als Côte d'Or, Toblerone en Carte Noire). Meer dan 40 Kraft-merken bestaan langer dan 100 jaar.

Kraft Foods Nederland bestaat sinds 2000. De Nederlandse tak herbergt onder meer de voormalige Koffie Hag Maatschappij, dat via General Foods en Philip Morris in Kraft terechtkwam. Ook de Nederlandse productie van Côte d’Or (sinds 1960) en Jacobs Suchard (Milka, Toblerone) kwamen via de overname van de fusieonderneming Jacobs Suchard Côte d’Or Nederland in 1990 bij Philip Morris en vervolgens Kraft terecht.

Het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern wil blijven groeien. Daarom nam het dit jaar voor een bedrag van 13,9 miljard euro het Britse zuivel- en snoepgoedproducent Cadbury over. Daarna sloeg het met harde hand aan het saneren bij dit stuk Brits industrieel erfgoed. Topvrouw Irene Rosenfeld verbruidde het helemaal bij de Britten met haar plan om het hoofdkwartier van Cadbury om fiscale redenen te verplaatsen naar Zwitserland.

Financieel

Kraft Foods realiseerde in 2009 een omzet van 41,9 miljard dollar (ruim 28,4 miljard euro, koers eind 2010). De netto winst kwam uit op bijna 2,9 miljard dollar, bijna 2 miljard euro volgens diezelfde koers.

Adres

Kraft Foods Inc.
Three Lakes Drive
Nortfield, Illinois 60093
USA

Website

Kraft Foods
Kraft Foods Nederland

Beurskoers Kraft Foods

Volg de actuele ontwikkeling van Kraft Foods op de beurs in New York.

Aanvullende informatie, fouten ontdekt of andere op- en aanmerkingen? Mail de redactie!

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.